28.03.2024
България

МОН проучва опита на училищата в цялата страна в борбата с агресията

Министерството на образованието и науката (МОН) проучва опита на училищата в цялата страна в борбата с агресията. До 20 март т.г. директорите могат да споделят добрите си практики за превенция и преодоляване на рискови ситуации, както и да опишат конкретни случаи. Учениците също ще се включат в процеса, като разкажат писмено за реални събития, в които са участвали или на които са станали свидетели. Текстовете ще бъдат анонимни.

Като част от добрия опит училищата трябва да опишат кратко подходите, средствата и партньорите при разрешаване на проблеми. Освен това, ръководствата трябва да обяснят къде са срещнали най-големи затруднения, как планират и осъществяват превантивната дейност, какви послания насочват към учениците и какъв е ефектът от тях. 

В историите си учениците трябва да опишат конкретна случка през своите и през очите на други участници – на агресора, на пострадалия, на снималия или публикувалия клипа в интернет. В разказите си те трябва да посочат дали са търсили и получили подкрепа, както и да отправят послание към съучениците си. Целта е децата и младежите да анализират събитието от различни гледни точки, за да подобрят уменията си за идентифициране на проблемни ситуации, да бъдат мотивирани да ги предотвратяват и да знаят как да реагират, когато нещо подобно се случи отново.

МОН очаква от училищата до три позитивни практики, описания или ученически истории. Информацията ще се събира при пълна защита на личните данни и ще послужи за обмен на добри практики и поредица от дейности за намаляване на агресията в училище. 

Related posts

Здравното министерство с важна информация за родителите на деца под карантина

Дани Тренчева

Жена е с опасност за живота, след като е блъсната на пешеходна пътека

admin

Прокуратурата няма да разследва сигнала за ваксини с изтекъл срок на годност

Дани Тренчева

621 са новите случаи на коронавирус у нас

Дани Тренчева

Удостоверението за психологическа годност на водачите, извършващи обществен превоз, става безсрочно

admin

Пожар гори край Дупница

admin

Leave a Comment