22.04.2024
България Политика

Да не се гласува за ДПС призовават турски активисти в Кърджалийско

„Изоставени сме. Дискриминирани сме. Засегнати сме.“

„Разграничаваме се от ДПС. И българи, и турци по заобиколни пътища ни принуждават да гласуваме за ДПС. Ние не я припознаваме като наша партия. Познаваме създаването и, структурите – създадена е от Държавна сигурност и БКП.“

„Абдикирали са от грижата за нашата общност. Много бързо се подкупва вотът на нашите съграждани, защото се държат в зависимост.“

Това са част от причините, поради които седем български турци от Кърджалийско решават да направят обръщение преди началото на предизборната кампания за парламентарните избори към демократичните партии. С него, от една страна, те искат да заявят, че няма да гласуват за Движението за права и свободи (ДПС), а от друга, да попитат: за коя партия да дадат вота си българските турци.

Причината за тяхната активност е и фактът, че в последните служебни правителства, както и в редовния кабинет с премиер Кирил Петков във властта не е имало назначен нито един етнически турчин.

Седем души застават зад позицията, разпространена през фейсбук – Мустафа Шевкет Исмаил, Юмер Сабахаттин Юмер, Лютви Байрам Мехмедали, Ахмед Ариф Хасан, Мехмет Мустава Исмаил, Сабри Сали Али и Левент Ахмед Хасан.

„Налице е и друг съществен проблем. Българските партии стоят надалече от т.нар. турски райони. Не съществува една живителна връзка между нас. Именно на тези избори близо 300 000 избиратели от Турци, вече не гласуващи за ДПС, е нужно да гласуват за партиите, основани на демократични принципи“, гласи част от обръщението (пълният текст е в края на статията).

„Ние не сме обвързани с никоя политическа формация, не сме регистрирано дружество, не поддържам връзки с продажни изселнически дружества, говорим единствено от името на турската общност, осъзнавайки своята пълна гражданска отговорност. Ние винаги сме били против статуквото и олигархията. Накрая още един път питаме: Ние, турците в България, за коя партия да гласуваме?“

„Категорични сме, че не искаме да гласуваме за ДПС, ГЕРБ и ИТН. От ИТН видяхме много силен отпор етнически турци да няма в управлението. Те са близки с ДПС. Призоваваме да не се гласува за ДПС и за всички партии около тях“, казва пред „Дневник“ Лютви Байрам. Той е от Ардино, а неговият брат Шукри Топчу е един от най-изявените критици на възродителния процес, заради което и прекарва години в затвора.

„През 1990 година усетихме, че може би ще настане някаква промяна, че ще започнем да живеем спрямо демократичните принципи. На първите избори за Велико Народно събрание ДПС включи в листите си директно офицери от Държавна сигурност, научни сътрудници, помагали за възродителния процес. И оттогава насам ние, моето семейство, сме щастливи, че нито една бюлетина не е пусната за ДПС от мои близки. Ние работим активно в полза на демократичните партии“, казва Лютви Байрам.

 

КАТЕГОРИЧНИ СМЕ, ЧЕ НЕ ИСКАМЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ДПС, ГЕРБ И ИТН. ОТ ИТН ВИДЯХМЕ МНОГО СИЛЕН ОТПОР ЕТНИЧЕСКИ ТУРЦИ ДА НЯМА В УПРАВЛЕНИЕТО. ТЕ СА БЛИЗКИ С ДПС.

 


Лютви Байрам,

един от активистите, подписали обръщението

Той казва, че в Ардино ситуацията за хората е много трудна и „от ден на ден става по-лошо“. „ДПС много диктаторски управлява общината. Симпатизантите на ДПС се облагодетелстват от управлението. Имат си местни дерибейчета, местни олигарси, хората ги е страх, не могат да се противопоставят, нямат отникъде подкрепа и са принудени да гласуват за тази партия. Има много форми за купуване на гласове – безплатни храни раздават, организират мероприятия“, споделя още Байрям.

„Ахмед Доган (почетният председател на ДПС – бел. ред.) е бил на Тодор Живков по-ценен и от син. Той определя какво става в България, той командва и докато това не се промени, България няма да се оправи“, казва пред „Дневник“ друг активист – Мустафа Исмаил. Той е от Момчилград и е председател на структурата на ДОСТ в Кърджали – политическият проект на бившия заместник-председател на ДПС Лютви Местан. На последните парламентарни избори партията не участва във вота. Исмаил казва, че подкрепя „Демократична България“
„Тук навсякъде сме обградени от доносници, ако кажем нещо срещу ДПС, веднага искат да ни мачкат“, казва Мустафа Исмаил. По думите му обръщението събира много подкрепа, но малко хора ще се осмелят да застанат с имената си.

Юмер Юмер е земеделец, по професия е счетоводител. „Изоставени сме. Грижата за нашата общност я няма. А хората си търпят и мълчат. С цената на гурбет, с цената на заплахи. В Кърджали има най-ниската избирателна активност на последните избори, как мислите, че ще е сега“, пита Юмер. Според него натискът да се гласува за ДПС минава през кметовете и през заплахи. Положението в Кърджали той определя като много лошо заради липсата на „нарочно спрени инвестиции“.

Засега нито една политическа сила не се е свързала с подписалите обръщението.

АХМЕД ДОГАН – (БЕЛ.РЕД ПОЧЕТНИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДПС) Е БИЛ НА ТОДОР ЖИВКОВ ПО-ЦЕНЕН И ОТ СИН. ТОЙ ОПРЕДЕЛЯ КАКВО СТАВА В БЪЛГАРИЯ, ТОЙ КОМАНДВА И ДОКАТО ТОВА НЕ СЕ ПРОМЕНИ, БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ

 


Мустафа Исмаил, активист, подписал писмото

 

OБРЪЩЕНИЕ
Към Българската общественост и в частност към Турците в България.

Oтново сме пред прага на избори, но голяма част на Турското етническо общество е затруднено в избора си на партии, за които да даде своя вот. Налице е осезаема разпокъснатост и разединеност между партии и избиратели.

Празноглавите умници веднага ще се изхвърлят и ще кажат, че Турците в България си имат своя собствена партия, която от своя страна е едно голямо, нелицеприятно лицемерие, измама, разочарование и недействителност.

Всеизвестно е, че ДПС е продукт на омерзеното бивше комунистическо разузнаване, което все още поддържа живата сплав между бездарния олигархичен модел и т. н. статукво.

Mного избиратели от Турско потекло, още от 1990 г. насам не са имали никаква връзка и никога не са гласували за тази измислена партия на послушниците, верни прислуги на задкулисието.

С годините много избиратели и симпатизанти също се откъснаха от ДПС, които бяха оставени на произвола на съдбата, голяма част от тях никога не се вляха в други партии. Чрез множество продажни медии, години наред тези факти бяха скрити от Българската общественост, внушавайки и, че Турците у нас масово гласуват за ДПС, което не е вярно и е пълна комунистическа измислица. Криеше се фактът, че половината гласове на ДПС идват от други етнически прослойки в страната.

В момента, около 200 000 послушни избиратели от нашите среди, повечето от страх да не би да загубят насъщния си и в своята дълбока заблуда за реалностите, все още продължават да гласуват за ДПС, но като цяло броят на Турците избиратели у нас е много по -голям. Само този показател красноречиво показва до колко сапуненият мехур, наречено ДПС е Турска партия.

Ние, подписалите това Обръщение, със самочувствието на истински демократи, милеещи за добруването и процъфтяването на България, винаги сме били против това недоразумение и недоносче на статуквото, наречено ДПС. Никога не сме били доносници и агенти на ДС, никога не сме били лакеи на ДПС И БСП. Ние никак нeодобряваме партиите, поддържащи статуквото и олигархията. Особено сме загрижени за бъдещето на родината си, която е доведена от тъмните сили в безизходица и застой.

Покрай недалновидните политики на ДПС, Турското общество сега е напълно пренебрегнато и оставено на заден план. В служебните правителства на президента не беше назначен нито един министър или зам. министър с Турско име. Последното избрано правителство също не назначи в своите редици и областните управи нито един Турчин.

Ние приканваме Турското общество у нас да започне народностно движение за една чиста политика, основана на демократични принципи и законови норми. В едно таково движение, ние сме готви заедно с Българите и останалите етноси да поведем борба за демокрация и законност. Повече не искаме сарайски велможи и други дребни мошеници.

Ние, етническите Турци у нас и в чужбина не припознаваме ДПС, като своя партия. Апелираме всички честни наши събратя повече да не гласуват за продажното ДПС, а да гласуват за други партии, необвързани със статуквото и олигархията.

Налице е и друг съществен проблем. Българските партии стоят надалече от т. н. Турски райони. Не съществува една живителна връзка между нас. Именно на тези избори, близо 300 000 избиратели Турци, вече не гласуващи за ДПС, е нужно да гласуват за партиите, основани на демократични принципи.

Ние, не сме обвързани с никоя политическа формация, не сме регистрирано дружество, не поддържам връзки с продажни изселнически дружества, говорим единствено от името на Турската общност, осъзнавайки своята пълна гражданска отговорност. Ние, винаги сме били против статуквото и олигархията.

Накрая още един път питаме: Ние, Турците в България за коя партия да гласуваме?

Подписали Обръщението: Мустафа Шевкет Исмаил, Юмер Сабахаттин Юмер, Лютви Байрам Мехмедали, Ахмед Ариф Хасан, , Mehmet Mustafa İsmail, Сабри Сали Али и Левент Ахмед Хасан.

Източник: Дневник

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

МОН получи още 86 000 теста за ученици

Дани Тренчева

Времето на 8 март

admin

Черна статистика

admin

Емануил Йорданов: Прокуратурата под ръководството на Гешев никога няма да работи срещу Борисов

Петър Петров

София в топ 10 за най-мръсен въздух в света

Дани Тренчева

Надежда Йорданова не вижда причина за удължаване на срокове след закриването на спецправосъдието

admin

Leave a Comment