05.02.2023
България

Илияна Йотова: Последното нещо, от което трябва да се правят икономии, е образованието и науката

Много се надявам, че ще има сериозно мнозинство в новия български парламент от хора просветени и грамотни, които знаят, че ако не заложим първо на образованието и на науката, бъдеще няма как да имаме, или поне не такова каквото искаме. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на церемонията по награждаването на победителките в стипендиантската програма „За жените в науката“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Много се надявам, че до Коледа ще има ново стабилно правителство, което ще има възможността да си вдигне очите от асфалта, да погледне по-нависоко и да разбере, че ако България не направи необходимото да си върне качественото образование и то да бъде съобразено с новите тенденции, да бъде конкурентоспособно в международен план, и ако не отдели специално внимание и средства за българската наука, за Българската академия на науките, сигурно ще имаме някакви резултати, но те ще бъдат далеч в бъдещето, каза още вицепрезидентът.

Илияна Йотова беше категорична, че последното нещо, от което трябва да се правят икономии, е образованието и науката. Тя даде пример, че за миналата година средствата у нас, отпуснати за научни изследвания са по-малко от 1 процент от Брутния вътрешен продукт на страната. Средното европейско ниво варира между 2,3 -2,4 процента, някъде до 2,5 процента, а в страни като Белгия и Швеция стига до близо 3,5 процента. Вицепрезидентът каза още, че от нас зависи тази скала да бъде променена.

Източник: БТА

Related posts

МОН с важна информация за седмокласниците

admin

Полицаят, пострадал при инцидент с мигранти на магистрала „Тракия“, остава в медикаментозна кома

admin

И работодателските организации излизат на протест

admin

МС одобри нова мярка от 30 млн. лева в подкрепа на туристическия сектор

Дани Тренчева

Гешев разпореди проверка на маркировката и сигнализацията по магистралите

Дани Тренчева

Бойко Борисов е задържан

Leave a Comment