26.05.2024
България

Илияна Йотова: Последното нещо, от което трябва да се правят икономии, е образованието и науката

Много се надявам, че ще има сериозно мнозинство в новия български парламент от хора просветени и грамотни, които знаят, че ако не заложим първо на образованието и на науката, бъдеще няма как да имаме, или поне не такова каквото искаме. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на церемонията по награждаването на победителките в стипендиантската програма „За жените в науката“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Много се надявам, че до Коледа ще има ново стабилно правителство, което ще има възможността да си вдигне очите от асфалта, да погледне по-нависоко и да разбере, че ако България не направи необходимото да си върне качественото образование и то да бъде съобразено с новите тенденции, да бъде конкурентоспособно в международен план, и ако не отдели специално внимание и средства за българската наука, за Българската академия на науките, сигурно ще имаме някакви резултати, но те ще бъдат далеч в бъдещето, каза още вицепрезидентът.

Илияна Йотова беше категорична, че последното нещо, от което трябва да се правят икономии, е образованието и науката. Тя даде пример, че за миналата година средствата у нас, отпуснати за научни изследвания са по-малко от 1 процент от Брутния вътрешен продукт на страната. Средното европейско ниво варира между 2,3 -2,4 процента, някъде до 2,5 процента, а в страни като Белгия и Швеция стига до близо 3,5 процента. Вицепрезидентът каза още, че от нас зависи тази скала да бъде променена.

Източник: БТА

Related posts

Черна статистика

admin

Гроздан Караджов призова пътностроителните фирми да не спират ремонтите

Надежда Йорданова не вижда причина за удължаване на срокове след закриването на спецправосъдието

admin

Черна статистика

admin

МОН: Университетите подобряват научната си дейност

Дани Тренчева

Спецпрокуратурата с атака към Кирил Петков, иска критерии за думата „безобразие“

admin

Leave a Comment