16.04.2024
България

Илияна Йотова: Последното нещо, от което трябва да се правят икономии, е образованието и науката

Много се надявам, че ще има сериозно мнозинство в новия български парламент от хора просветени и грамотни, които знаят, че ако не заложим първо на образованието и на науката, бъдеще няма как да имаме, или поне не такова каквото искаме. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на церемонията по награждаването на победителките в стипендиантската програма „За жените в науката“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Много се надявам, че до Коледа ще има ново стабилно правителство, което ще има възможността да си вдигне очите от асфалта, да погледне по-нависоко и да разбере, че ако България не направи необходимото да си върне качественото образование и то да бъде съобразено с новите тенденции, да бъде конкурентоспособно в международен план, и ако не отдели специално внимание и средства за българската наука, за Българската академия на науките, сигурно ще имаме някакви резултати, но те ще бъдат далеч в бъдещето, каза още вицепрезидентът.

Илияна Йотова беше категорична, че последното нещо, от което трябва да се правят икономии, е образованието и науката. Тя даде пример, че за миналата година средствата у нас, отпуснати за научни изследвания са по-малко от 1 процент от Брутния вътрешен продукт на страната. Средното европейско ниво варира между 2,3 -2,4 процента, някъде до 2,5 процента, а в страни като Белгия и Швеция стига до близо 3,5 процента. Вицепрезидентът каза още, че от нас зависи тази скала да бъде променена.

Източник: БТА

Related posts

Започва дъждовна седмица, за 7 области е обявен жълт код днес

admin

Нова година – нови сметки: Колко ще плащат домакинствата на газ?

Дани Тренчева

Подробности за ареста на президента на „Марек“ Цецо Видински

Нов PCR тест открива варианта Омикрон

Дани Тренчева

Нов държавен дълг за 500 хил. лева ще бъде емитиран на 14 март

Дани Тренчева

Александър Ненков: Ако някой ни потърси за разговори за подкрепа, ще се отзовем

admin

Leave a Comment