06.10.2022
Covid-19 България

ИАЛ: При нежелана реакция след ваксина, съобщете

От агенцията апелират хората да информират за нежелани реакции с цел събиране на информация

Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) стартира едноседмична кампания за популяризиране на значението на съобщаването на подозирани нежелани реакции след ваксинация.

Шестата ежегодна кампания „Седмица на лекарствената безопасност“ ще се проведе в периода 1-7 ноември 2021 г., като се фокусира върху ваксините. Агенциите по лекарствата от 64 държави ще поощряват медицинските специалисти, екипите на националните ваксинационни програми, както и хората, които са ваксинирани, тези, които се грижат за тях, и семействата им да съобщават за проблеми, възникнали във връзка с ваксини, включително ваксините срещу COVID-19.

Ваксините са най-добрият начин за защита от инфекциозни болести и вече са спасили живота на милиони хора. Както при всички лекарства и при ваксините може да настъпят нежелани реакции. Като съобщавате подозирани нежелани реакции на Изпълнителна агенция по лекарствата спомагате за установяване на нови нежелани реакции и събирането на повече информация за известните нежелани реакции.

Всяко съобщение е от значение. Затова съветваме всички хора да не отлагат и да не чакат някой друг да съобщи за техните съмнения. Медицинските специалисти, особено тези, които прилагат ваксини, се насърчават да обсъждат нежеланите реакции с пациентите и да следят за нови или редки подозирани нежелани реакции на ваксините.

Тази кампания идва в критичен момент, когато милиони хора се ваксинират срещу COVID-19, но така също се отнася и за всички ваксини.

Related posts

Двама души са загинали и 25 са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие

Правосъдният министър иска дисциплинарно производство срещу Гешев

Дани Тренчева

Убийство след скандал в Слънчев бряг

admin

Радев за военно-техническата помощ за Украйна: Това е опасна стъпка, партиите пренебрегнаха здравия разум

Петков: Ще поискам оставката на министър Янев

Дани Тренчева

Общинска съветничка от Велинград е намерена убита

admin

Leave a Comment