25.04.2024
България Политика

ВСС се събира за искането за освобождаване на главния прокурор

Висшият съдебен съвет (ВСС) се събира днес, за да обсъди предложението за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, внесено от министъра на правосъдието Надежда Йорданова, съобщават от lex.bg.

Това е второ искане за прекратяване на мандата на главния прокурор. В него Йорданова изброява девет нови обстоятелства, които обосновават извод, че са налице осъществени действия и допуснати бездействия от Иван Гешев, които представляват основания по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията за освобождаването му от заеманата длъжност (повече за случаите виж тук).

Вчера главният прокурор Иван Гешев призова ВСС да разгледа по същество двете предложения, за да има възможност публично да защити честта и достойнството си (виж повече тук).

Първият въпрос, който предстои да бъде обсъден, е дали въобще днес ще има дискусия. По информация на „Лекс“ по всяка вероятност тя ще бъде отложена и причините за това са две.

Първата е очакваният голям брой отсъстващи членове на съвета. Както е известно, в момента членовете на съвета са 22-ма, защото има три свободни места. Други двама са болни, а един е в отпуск. От останалите 19, шестима са определени за среща с представители на Европейската комисия, насрочена по обяд. Т.е. ако дискусията се проточи, в един момент в залата ще останат 13 души, един от които е самият главен прокурор. А той, както и председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) Галина Захарова и Георги Чолаков също ще разговарят днес с представителите на ЕК.

По информация на „Лекс“ другата причина за евентуалното отлагане е становището на някои кадровици, че искането на Надежда Йорданова трябва да се обсъди съвместно с предложението на бившия служебен министър проф. Янаки Стоилов. Както е известно, през юли м.г. Стоилов също поиска освобождаването на главния прокурор като посочи четири причини за това. Мнозинството във ВСС обаче отхвърли искането като недопустимо, защото прие, че правосъдният министър няма такова правомощие (виж повече тук).

След вота Янаки Стоилов предприе две стъпки – поиска Конституционният съд да каже дали министърът на правосъдието може да иска освобождаването на главния прокурор и атакува решението на ВСС във Върховния административен съд (виж тук).

На 8 февруари т.г. КС заяви, че министърът има такова правомощие, а на 22 февруари ВАС задължи ВСС да се произнесе по същество по искането на Янаки Стоилов  (виж повече тук и тук). Цялата преписка, заедно с определението на съда обаче все още не се е върнала в съвета, защото има частна жалба срещу него. Затова членове на съвета са на мнение, че първо трябва да се изчака произнасянето на съда, да се върне преписката и после двете предложения да бъдат обсъдени заедно.

Ако все пак членовете на съвета решат да „отворят“ дискусията, то най-напред ще трябва да изяснят по каква процедура ще се движат. От дебатите през лятото на м.г. стана ясно, че една част от кадровиците са на мнение, че трябва да се приложат правилата за дисциплинарните производства.

Но в решението си от 8 февруари т.г. Конституционният съд казва, че трябва да има механизъм за търсене на отговорност на председателите на ВКС и ВАС и на главния прокурор, различен от общите дисциплинарни правила, които важат за останалите магистрати.

Затова сега някои кадровици са на мнение, че процедурата за предсрочно освобождаване на главния прокурор трябва да е огледална на тази по избирането му и да не важат и давностните срокове по дисциплинарните производства.

Т.е. предложението на министъра трябва да бъде разгледано от целия състав на Пленума като се изслушат двете страни. Ако е необходимо събиране на нови доказателства и изясняване на случаите, може да се даде срок за това и после предложенията за освобождаване отново да бъдат обсъдени от Пленума на ВСС. На финала решението за предсрочното освобождаване трябва да бъде взето с минимум 17 гласа „за“.

Related posts

Кабинетът ще назначи нови областни управители

Дани Тренчева

НС прие решение България да окаже незабавна хуманитарна помощ на българи в Украйна

Дани Тренчева

Дават по 300 лева помощ за отопление на 50 хиляди домакинства

Дани Тренчева

Продължава да намалява заболеваемостта от COVID-19 в страната на двуседмична база

Кирил Добрев: Дойде и моят ред да бъда изключен от БСП

Дани Тренчева

МП ще предложи получаването на българско гражданство срещу инвестиции да отпадне

Дани Тренчева

Leave a Comment