28.03.2024
Без категория България

Прокуратурата за списъкът „Магнитски“

Борбата с престъпността и по-конкретно с корупцията е отговорност на трите власти – съдебната, изпълнителната и законодателната. Да се вменява и търси отговорност единствено от съдебната власт за подобни случаи, показва непознаване на Конституцията, законите на страната и европейските стандарти.

С тази позиция излезе Прокуратурата на Република България (ПРБ) по повод наложените санкции по глобалния закон „Магнитски“ спрямо петима български граждани – бивши длъжностни лица.

Компетентните органи по разкриване на престъпления са МВР и службите за сигурност, които при установяване на престъпление следва да уведомяват прокуратурата, изтъкват от държавното обвинение и посочват, че едва тогава могат да реализират правомощията си по Конституция и закон. Поясняват и процеса – образуване на досъдебно производство, по което прокуратурата ръководи разследването и упражнява надзор за законосъобразното му провеждане, а вече при наличие на достатъчно доказателства привлича към наказателна отговорност престъпните лица.

Република България е суверенна държава, част от европейското правно пространство, като спазва стриктно основните европейски принципи и евроатлантически ценности, най-важните от които са върховенството на закона и правовата държава, пишат още в позицията си. Съгласно българската Конституция главният прокурор е част от независимата съдебна власт със стриктно регламентирани правомощия и е независим от законодателната и изпълнителната власт. При нарушаване на тези конституционни и европейски стандарти държавата излиза извън принципите на демократичността, посочват от прокуратурата и припомнят, че опитите за въздействие и овладяване на съдебната власт водят до репресии с дългосрочен ефект, засягащи правата на българските и европейските граждани.

Всички необходими действия спрямо компетентността по Конституция са предприети срещу всички българи в новия списък „Магнитски“, заявяват от ПРБ.

Спрямо две от санкционираните лица – Румен Овчаров и Николай Малинов, отдавна са внесени обвинителни актове за извършени от тях престъпления, свързани с корупция и шпионаж в полза на Руската федерация, уверяват от прокуратурата.

Освен това предмет на разследване по вече образувано досъдебно производство са обстоятелствата, изложени в Списъка „Магнитски“ за Румен Овчаров, Владислав Горанов, Александър Николов и Иван Генов, допълват още от държавното обвинение.

По отношение на Горанов, още през април 2022 г. е изпратена молба за правна помощ до ОАЕ с искане за провеждане на разпит в качеството на свидетел на лицето Васил Божков чрез видеоконферентна връзка. Към момента обаче това не е изпълнено, изтъкват от прокуратурата и уверяват, че от тяхна страна са извършени всички необходими действия.

В позицията се посочва още, че Върховна касационна прокуратура (ВКП) се е самосезирала на 10 февруари 2023 г., въпреки че съгласно европейското законодателство и практиката на Върховния административен съд (ВАС) наложените от OFAC санкции са неприложими за Европейския съюз, и въпреки наличието на неприключили досъдебни и съдебни производства за всички лица от списъка.

От компетентните органи – ГДБОП, ГДНП, ДАНС, КПКОНПИ, НАП, Агенция по вписванията и други ще се изиска актуална информация, която би могла да има отношение към доказване на корупционни престъпления, изтъкват от държавното обвинение. Предстои Министерство на правосъдието да изпрати запитване до съответните институции в САЩ за предоставяне на информацията, въз основа на която са наложени санкциите на лицата.

Във връзка с официалното оповестяване на 02 юни 2021 г. за наложени санкции на български граждани и свързани с тях търговски дружества от OFAC към Министерство на финансите на САЩ и Държавния департамент на САЩ и предприетите от страна на ПРБ действия са публикувани множество прессъобщения. Въпреки това държавното обвинение припомня, че по отношение на лицата Алeксандър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Васил Божков към настоящия момент досъдебните и съдебните производства продължават.

„По отношение на Манолев се водят две наказателни производства за извършени престъпления чл. 248а от НК и по чл. 255, ал. 1, т. 2 и т. 6 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК. По първото е внесен обвинителен акт и същият се разглежда от съда. По другото Софийска градска прокуратура разследва укрити и избегнати данъчни задължения от Александър Манолев и свързани с него лица и търговски дружества. За установяване на обстоятелствата по случая са били възложени с прокурорско постановление общо четири данъчни ревизии на физическото лице Манолев, на свързаните с него физически лица и на юридическите лица. Материалите от ревизиите са постъпили и са приобщени по досъдебното производство“, посочват в позицията си от ПРБ. Освен това са назначени и изготвени две съдебни счетоводно-икономически експертизи, които са предоставили анализ на движението на паричните потоци и евентуалните данъчни задължения, информират от прокуратурата и допълват, че са приложени материали, постъпили от САЩ.

Петър Харалампиев и Красимир Томов са привлечени към наказателна отговорност по две досъдебни производства за престъпления по служба, извършени от тях в качеството им на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). През месец септември 2020 г. едното от тях е внесено с обвинителен акт в Софийски градски съд срещу Харалампиев, Томов и други лица, припомнят от държавното обвинение.

Васил Божков пък е привлечен в качеството на обвиняем за извършени от него 19 престъпления. По досъдебното производство са разпитани над 200 свидетели, възложени са финансови инспекции на АДФИ, които са установили нанесени на бюджета щети в размер на 556 872 283 лева. Разпоредени са данъчни ревизии, част от които все още не са приключили, а материалите от извършените са отделени в 47 броя прокурорски преписки, по които след проверки са образувани 27 броя досъдебни производства за данъчни престъпления и пране на пари, съобщават от прокуратурата. „Изпратени са общо 18 броя Европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до САЩ, Великобритания, Швейцария, Австрия, Гърция, Румъния, Кипър, Франция, Люксембург, Полша, Малта, Унгария, Китай, Албания, Молдова, Монголия, Грузия, като само част от тях са изпълнени. По изпратената молба за екстрадиция на обвиняемия В. Божков до настоящия момент не е постъпил отговор от компетентните власти в ОАЕ“, допълват от ПРБ.

Също така прокуратурата е изготвила и изпратила общо 4 броя нови молби за правна помощ, по които от властите на ОАЕ е поискано да връчат на обвиняемия Васил Божков призовки за доброволното му явяване пред българските разследващи органи, като последната от тях е изпратена на дата 18 януари 2023 г. Посочени са 34 дати за явяване пред органите на досъдебното производство в Република България. Изпълнението на МПП от органите на ОАЕ е основано единствено и само на принципа на „взаимност“, тъй като България няма договор за правна помощ с ОАЕ, заявяват от прокуратурата и поясняват – принципът на взаимност означава, че ОАЕ следва да обмислят дали на база на този принцип ще приемат за изпълнение молбата за правна помощ. От досъдебното производство са отделени материали, касаещи пране на пари, незаконно държане и трафик на движими културни ценности.

Спрямо Делян Пеевски и Илко Желязков са извършени проверки, като е изискана цялата налична информация в ГДБОП, ГДНП, ДАНС, КПКОНПИ, НАП, Агенция по вписванията и други държавни органи. В постъпилата в прокуратурата информация не се съдържат данни за каквито и да било престъпления. По отношение на лицата са извършени и данъчни ревизии, които не са установили никакви данъчни нарушения, респективно задължения и несъответствие в декларираните данни. Поради липсата на каквито и да било данни, от които може да се направи основателно предположение за извършено престъпление, са постановени откази от образуване на досъдебно производство на основание чл.24, ал.1, т.1 от НПК.

Прокуратурата на Република България изразява увереност и готовност за общи действия с всички държавни институции съгласно тяхната компетентност за активно разкриване и наказателно преследване на корупцията по високите етажи на властта, а също така и по недопускане на зловредно руско влияние.

ПРБ напълно споделя и се солидаризира с изразеното мнение от официални американски представители и европейски институции за необходимостта от осъществяване на неотложни реформи в областта на върховенството на правото. Както и досега, прокуратурата изразява своята готовност да съдейства до актуализиране на законодателството на Република България, което да подкрепи общите действия с евроатлантическите партньори по противодействие на корупцията, засилване на сигурността и утвърждаване на върховенството на правото, в заключение пишат от държавното обвинение.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

43 от машините на изборите у нас не работят

Дани Тренчева

88% от учениците се върнаха в клас след коледната ваканция

Дани Тренчева

Депутатите гледат на второ четене Закона за енергетиката

Дани Тренчева

Андрей Гюров: Продължаваме със своя план

Акад. Денков прие мандата от името на „Продължаваме Промяната“

admin

Отпускат COVID добавки за пенсионерите до юни

Дани Тренчева

Leave a Comment