21.03.2023
България

Засилени проверки за износ на дървесина

Засилени съвместни проверки за износ на дървесина започват данъчните, МВР, Агенция „Митници“ и горските инспектори, съобщават от Агенцията по горите. Експертите ще проверяват за стриктно спазване на европейските норми и регулации за борба с незаконния добив и търговия с дървесина.

За да не се допуска нерегламентиран износ, ще бъде засилен контролът върху движението на дървесината през гранично пропускателни пунктове. За това са се договорили институциите.

Идеята е проверките да имат и превантивен характер като за целта данъчните, митниците и МВР ще засилят обмена на данните помежду си.

Иначе износът на дърва за огрев и необработен дървен материал от България е незначителен и не може да бъде причина за проблемите с доставките на дърва, категорични са горските.

От агроведомството припомнят, че при голяма част от дървения материал, който излиза извън границите ни, всъщност става въпрос за вътрешно-общностни доставки, които не могат да бъдат преустановени, защото това ще е нарушение на европейските регламенти за свободна търговия.

Всеки опит на България през последните 15 години да въведе подобни ограничения е бил отменян незабавно след възражения от Брюксел, каза преди дни земеделският министър.

Related posts

Прогноза за времето 15 февруари 2022

Дани Тренчева

МОН: Близо половин милион ученици учат присъствено

Дани Тренчева

Костадин Ангелов платил 323 000 лв. за падащ покрив на „Александровска“

Тринайсет тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие

Костадинов: Приеме ли се зеленият сертификат за депутатите, влизаме с нашите избиратели в НС

Дани Тренчева

МОН: Срочните оценки да се оформят присъствено

Дани Тренчева

Leave a Comment