25.04.2024
България

Засилени проверки за износ на дървесина

Засилени съвместни проверки за износ на дървесина започват данъчните, МВР, Агенция „Митници“ и горските инспектори, съобщават от Агенцията по горите. Експертите ще проверяват за стриктно спазване на европейските норми и регулации за борба с незаконния добив и търговия с дървесина.

За да не се допуска нерегламентиран износ, ще бъде засилен контролът върху движението на дървесината през гранично пропускателни пунктове. За това са се договорили институциите.

Идеята е проверките да имат и превантивен характер като за целта данъчните, митниците и МВР ще засилят обмена на данните помежду си.

Иначе износът на дърва за огрев и необработен дървен материал от България е незначителен и не може да бъде причина за проблемите с доставките на дърва, категорични са горските.

От агроведомството припомнят, че при голяма част от дървения материал, който излиза извън границите ни, всъщност става въпрос за вътрешно-общностни доставки, които не могат да бъдат преустановени, защото това ще е нарушение на европейските регламенти за свободна търговия.

Всеки опит на България през последните 15 години да въведе подобни ограничения е бил отменян незабавно след възражения от Брюксел, каза преди дни земеделският министър.

Related posts

38 тежки катастрофи по българските пътища за денонощие

admin

Зелените сертификати падат, когато има висок брой ваксинирани

Дани Тренчева

Прогноза за времето 24 януари 2022

Дани Тренчева

„Информационно обслужване“ АД пуска удостоверение за гражданите, преболедували COVID-19, установен с антигенен тест

Дани Тренчева

Доц. Гломб: Делта и Омикрон може да циркулират едновременно у нас

Дани Тренчева

В Пампорово арестуваха търговец на „зелени“ сертификати

Дани Тренчева

Leave a Comment