24.04.2024
България

Засилени проверки за износ на дървесина

Засилени съвместни проверки за износ на дървесина започват данъчните, МВР, Агенция „Митници“ и горските инспектори, съобщават от Агенцията по горите. Експертите ще проверяват за стриктно спазване на европейските норми и регулации за борба с незаконния добив и търговия с дървесина.

За да не се допуска нерегламентиран износ, ще бъде засилен контролът върху движението на дървесината през гранично пропускателни пунктове. За това са се договорили институциите.

Идеята е проверките да имат и превантивен характер като за целта данъчните, митниците и МВР ще засилят обмена на данните помежду си.

Иначе износът на дърва за огрев и необработен дървен материал от България е незначителен и не може да бъде причина за проблемите с доставките на дърва, категорични са горските.

От агроведомството припомнят, че при голяма част от дървения материал, който излиза извън границите ни, всъщност става въпрос за вътрешно-общностни доставки, които не могат да бъдат преустановени, защото това ще е нарушение на европейските регламенти за свободна търговия.

Всеки опит на България през последните 15 години да въведе подобни ограничения е бил отменян незабавно след възражения от Брюксел, каза преди дни земеделският министър.

Related posts

Карадайъ: Съвсем скоро ще преосмислим значението на думата „Бедност“

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 21 февруари 2022

Дани Тренчева

Росен Желязков е председател на 49-ото НС

admin

Кацаров сезира прокуратурата за изказване на Борисов за ваксините

Дани Тренчева

Удължиха изпита по математика на десетокласниците заради гаф

Промените за облекчаване изграждането на обекти за производство на ел. енергия за собствено потребление, минаха на първо четене

admin

Leave a Comment