28.03.2023
Пулсът на Югозапада

Зарязаха лозята за здраве и берект в село Черниче

Традицията повелява на 1 февруари, когато Православната църква почита Свети мъченик Трифон, да се зарязват лозите в евросело Черниче. Така беше и тази година. Празничният ден започна с литургия в храм „Св. Георги Победоносец“, която отслужи отец Велизар. Кметът на община Симитли Апостол Апостолов също уважи празника. В храм той запали свещ за здраве и благоденствие на всички.

В църквата се съхраняват мощи на Св. Трифон, затова свещеникът пожела на всички да бъдат закриляни от светеца, небесен покровител на храма, както и от Св. Георги, тъй като на него е наречена църквата.

„Когато се освещаваше храма, със съдействието на вече покойния дядо Натанаил, хората, които живеят в селото и най – вече представителите на Винената партия, базирана тук, измолиха да се освети църквата и в нея да се сложат от мощите на Св. Трифон“, разказа отец Велизар.

Кметът на село Черниче Георги Стефанов добави, че празникът, посветен на Св. Трифон е част от ежедневието на хората в населеното място.

„Във всяка една къща при нас се отглеждат лозя, а всяко домакинство произвежда собствено вино, така че този празник е много важен за всички“, прибави кметът Стефанов.

Лозята в двора на църквата бяха зарязани от Боян Пандурски, също и от кмета на община Симитли Апостол Апостолов и кмета на село Черниче Георги Стефанов.

Related posts

Приеха бюджета на Асоциацията по ВиК за 2022 година

admin

10 нови случая на COVID-19 в Благоевград

admin

БЧК разкрива двудневни мобилни кабинети за ваксинация срещу COVID – 19 в Община Симитли

admin

В ЮЗУ „Неофит Рилски“ се проведе студентска и докторантска научна сесия, посветена на 45-годишнината от основаването на университета

Дани Тренчева

68-годишен мъж е арестуван за бракониерство в района на село Лехово

Дани Тренчева

Симитли е единствената община в Югозападна България, която ще има високотехнологичен индустриален производствен парк

Leave a Comment