06.07.2022
Пулсът на Югозапада

Зарязаха лозята за здраве и берект в село Черниче

Традицията повелява на 1 февруари, когато Православната църква почита Свети мъченик Трифон, да се зарязват лозите в евросело Черниче. Така беше и тази година. Празничният ден започна с литургия в храм „Св. Георги Победоносец“, която отслужи отец Велизар. Кметът на община Симитли Апостол Апостолов също уважи празника. В храм той запали свещ за здраве и благоденствие на всички.

В църквата се съхраняват мощи на Св. Трифон, затова свещеникът пожела на всички да бъдат закриляни от светеца, небесен покровител на храма, както и от Св. Георги, тъй като на него е наречена църквата.

„Когато се освещаваше храма, със съдействието на вече покойния дядо Натанаил, хората, които живеят в селото и най – вече представителите на Винената партия, базирана тук, измолиха да се освети църквата и в нея да се сложат от мощите на Св. Трифон“, разказа отец Велизар.

Кметът на село Черниче Георги Стефанов добави, че празникът, посветен на Св. Трифон е част от ежедневието на хората в населеното място.

„Във всяка една къща при нас се отглеждат лозя, а всяко домакинство произвежда собствено вино, така че този празник е много важен за всички“, прибави кметът Стефанов.

Лозята в двора на църквата бяха зарязани от Боян Пандурски, също и от кмета на община Симитли Апостол Апостолов и кмета на село Черниче Георги Стефанов.

Related posts

Откраднаха 1000 лв. от жилище в с. Дагоново

Дани Тренчева

Коледарчета „орисаха“ с добро жителите на село Полена и община Симитли, кметът Веселин Топузов ги посрещна с подаръци

Дани Тренчева

Двама задържани за шофиране след употреба на алкохол в Югозапада

Започна изграждането на параклиса „Св. Четиридесет мъченици“ в село Полето

Дани Тренчева

Добра новина! Несретниче намери своите стопани

Дани Тренчева

Днес Благоевград е без градски транспорт заради протест на превозвачите

Leave a Comment