18.06.2024
Пулсът на Югозапада

Зарязаха лозята за здраве и берект в село Черниче

Традицията повелява на 1 февруари, когато Православната църква почита Свети мъченик Трифон, да се зарязват лозите в евросело Черниче. Така беше и тази година. Празничният ден започна с литургия в храм „Св. Георги Победоносец“, която отслужи отец Велизар. Кметът на община Симитли Апостол Апостолов също уважи празника. В храм той запали свещ за здраве и благоденствие на всички.

В църквата се съхраняват мощи на Св. Трифон, затова свещеникът пожела на всички да бъдат закриляни от светеца, небесен покровител на храма, както и от Св. Георги, тъй като на него е наречена църквата.

„Когато се освещаваше храма, със съдействието на вече покойния дядо Натанаил, хората, които живеят в селото и най – вече представителите на Винената партия, базирана тук, измолиха да се освети църквата и в нея да се сложат от мощите на Св. Трифон“, разказа отец Велизар.

Кметът на село Черниче Георги Стефанов добави, че празникът, посветен на Св. Трифон е част от ежедневието на хората в населеното място.

„Във всяка една къща при нас се отглеждат лозя, а всяко домакинство произвежда собствено вино, така че този празник е много важен за всички“, прибави кметът Стефанов.

Лозята в двора на църквата бяха зарязани от Боян Пандурски, също и от кмета на община Симитли Апостол Апостолов и кмета на село Черниче Георги Стефанов.

Related posts

Старшата възраст на „Септември“ (Симитли) с победа над „Ботев 57“ (София)

Дани Тренчева

31-годишният Марио Иванов Стоянов улови Богоявленския кръст в село Крупник

Дани Тренчева

Отварят за посетители парка за танцуващи мечки край Белица

admin

/НА ЖИВО/ Редовна сесия на ОбС-Благоевград

admin

Бездомни кучета нахапаха четири деца в благоевградския кв.Струмско

admin

Митнически служители задържаха 17 кг марихуана в автомобил на МП Гюешево

Дани Тренчева

Leave a Comment