02.12.2023
Пулсът на Югозапада

Зарязаха лозята за здраве и берект в село Черниче

Традицията повелява на 1 февруари, когато Православната църква почита Свети мъченик Трифон, да се зарязват лозите в евросело Черниче. Така беше и тази година. Празничният ден започна с литургия в храм „Св. Георги Победоносец“, която отслужи отец Велизар. Кметът на община Симитли Апостол Апостолов също уважи празника. В храм той запали свещ за здраве и благоденствие на всички.

В църквата се съхраняват мощи на Св. Трифон, затова свещеникът пожела на всички да бъдат закриляни от светеца, небесен покровител на храма, както и от Св. Георги, тъй като на него е наречена църквата.

„Когато се освещаваше храма, със съдействието на вече покойния дядо Натанаил, хората, които живеят в селото и най – вече представителите на Винената партия, базирана тук, измолиха да се освети църквата и в нея да се сложат от мощите на Св. Трифон“, разказа отец Велизар.

Кметът на село Черниче Георги Стефанов добави, че празникът, посветен на Св. Трифон е част от ежедневието на хората в населеното място.

„Във всяка една къща при нас се отглеждат лозя, а всяко домакинство произвежда собствено вино, така че този празник е много важен за всички“, прибави кметът Стефанов.

Лозята в двора на църквата бяха зарязани от Боян Пандурски, също и от кмета на община Симитли Апостол Апостолов и кмета на село Черниче Георги Стефанов.

Related posts

Земеделска професионална гимназия „Кл. Тимирязев“ гр. Сандански с поредна нова придобивка!

admin

Facebook’s $100 billion-plus Rout is The Biggest Loss in Stock Market History

admin

Водата в Благоевград се дезинфекцира днес и утре

admin

Община Сандански монтира нови камери за видеонаблюдение в парк „Свети Врач“

Дани Тренчева

Добрият пример! Третокласници от училището в Симитли с принос в инициативата „Капачки за бъдеще“

Дани Тренчева

За четвърта поредна година в Симитли ще се проведе детски коледен турнир „Симитли къп 2021“

Дани Тренчева

Leave a Comment