19.03.2024
112 Благоевград Пулсът на Югозапада

Онлайн търговец осъден условно за 5 измами в интернет, ужилил благоевградчанка с 534 лв. за почивка в Гърция

40-годишен софиянец бе осъден за 5 измами в интернет от Районен съд – Благоевград. Стефан И., управител на фирма, призна вината си и получи 2 г. условно с 4-годишен изпитателен срок.

Петте измами мъжът извършил от 19 април до 17 септември 2019 г. на територията на София, Пазарджик и Благоевград. Потърпевша от измамите е благоевградчанка, която харесала оферта в сайт за почивки. Тя превела на представящия се като посредник софиянец 534 лв. за почивка в хотел в Касандра на Халкидики, но се оказало, че няма направена такава резервация. В друг сайт пък се представял като търговец на мобилни телефони. От четирима души от София и Пазарджик получил общо 2430 лв. с обещание да им изпрати мобилни телефони. Парите били преведени по посочената от него сметка, но купувачите получили само проформа фактури, без мобилните апарати. Общата вреда, която онлайн търговецът причинил на петте измамени лица, е за 2964 лв. Осъденият условно софиянец ще трябва да плати и 1163 лв. съдебни разноски.

„Когато онлайн магазинът не предлага възможност за преглед и тест, и доставя поръчките само на адрес на клиента, рискът да станете жертва на измама е почти 100%. Всеки професионално извършващ дейността си онлайн търговец освен че има свой собствен електронен магазин, а не само страници в социалните мрежи за продажби, с регистрацията на домейн на сайта получава и имейл адреси, които съдържат този домейн. По този начин са разпознаваеми и поне до голяма степен гарантират, че са реални имейли”, разясни създателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова по повод множество случаи на измами чрез фалшиви сайтове за продажби.в.Струма

Related posts

Откриха труп на мъж в мазе

admin

Искат постоянен арест за Борислав Стоймирски -Хапчето

admin

Жители на Добринище блокираха пътя в посока Гоце Делчев

admin

Преустановява се присъствено провеждане на учебните занятия в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Дани Тренчева

Дисбаланс в цените на имотите в Благоевград. Ето къде и какви са цените

admin

Черна статистика

admin

Leave a Comment