14.04.2024
Без категория

ЕК стартира наказателни процедури срещу България заради контрола над оръжията

Европейската комисия съобщи, че е решила да изпрати мотивирано становище на България, Гърция, Ирландия и Люксембург, като поиска от тях да съобщят как правилата на ЕС за предупредителните и сигналните оръжия са въведени в техните национални законодателства.

Тези правила целят да се предотврати възможността за видоизменяне на предупредителни и сигнални оръжия, предназначени да изстрелват само халосни боеприпаси или дразнещи вещества, в смъртоносни огнестрелни оръжия, пише в съобщението. Държавите от ЕС постигнаха съгласие за техническите изисквания за предупредителните и сигналните оръжия, включително процедурата за проверка на съответствието и необходимостта от обмен на данни. Държавите трябваше да въведат в националното законодателство правилата до 17 януари 2020 г., а през май същата година ЕК изпрати официално уведомително писмо на всяка от посочените страни.

Държавите разполагат с два месеца, за да съобщят на комисията какви мерки са предприели. В противен случай ЕК може да отнесе въпроса до Съда на ЕС.

С друго решение от днес ЕК изпраща мотивирано становище на България, Люксембург и Швеция с искане да съобщят как са въвели правилата на ЕС за маркировката на огнестрелните оръжия и техните основни части. С тези правила огнестрелните оръжия на пазара трябва да имат ясно, постоянно и неповторимо обозначение, което улеснява проследяването на огнестрелните оръжия в ЕС и помага да се предотврати разпространението им на черния пазар.

Държавите от ЕС трябваше да въведат правилата до 17 януари 2020 г., а през май същата година ЕК изпрати официално уведомително писмо на посочените страни. Държавите разполагат с два месеца за отговор и цялостно изпълнение на изискванията. В противен случай комисията може да отнесе въпроса до Съда на ЕС, се допълва в съобщението.

Източник: БТА

Related posts

Важна информация от АПИ

admin

Дневен хороскоп за 8 март 2022

Дани Тренчева

Евакуацията на българите от Украйна започна

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 16 март

admin

ПСС: Условията за туризъм в планините не са добри

admin

Служители на НОИ излизат на протест

admin

Leave a Comment