29.06.2022
Без категория

ЕК стартира наказателни процедури срещу България заради контрола над оръжията

Европейската комисия съобщи, че е решила да изпрати мотивирано становище на България, Гърция, Ирландия и Люксембург, като поиска от тях да съобщят как правилата на ЕС за предупредителните и сигналните оръжия са въведени в техните национални законодателства.

Тези правила целят да се предотврати възможността за видоизменяне на предупредителни и сигнални оръжия, предназначени да изстрелват само халосни боеприпаси или дразнещи вещества, в смъртоносни огнестрелни оръжия, пише в съобщението. Държавите от ЕС постигнаха съгласие за техническите изисквания за предупредителните и сигналните оръжия, включително процедурата за проверка на съответствието и необходимостта от обмен на данни. Държавите трябваше да въведат в националното законодателство правилата до 17 януари 2020 г., а през май същата година ЕК изпрати официално уведомително писмо на всяка от посочените страни.

Държавите разполагат с два месеца, за да съобщят на комисията какви мерки са предприели. В противен случай ЕК може да отнесе въпроса до Съда на ЕС.

С друго решение от днес ЕК изпраща мотивирано становище на България, Люксембург и Швеция с искане да съобщят как са въвели правилата на ЕС за маркировката на огнестрелните оръжия и техните основни части. С тези правила огнестрелните оръжия на пазара трябва да имат ясно, постоянно и неповторимо обозначение, което улеснява проследяването на огнестрелните оръжия в ЕС и помага да се предотврати разпространението им на черния пазар.

Държавите от ЕС трябваше да въведат правилата до 17 януари 2020 г., а през май същата година ЕК изпрати официално уведомително писмо на посочените страни. Държавите разполагат с два месеца за отговор и цялостно изпълнение на изискванията. В противен случай комисията може да отнесе въпроса до Съда на ЕС, се допълва в съобщението.

Източник: БТА

Related posts

Кирил Петков: Сигурен съм, че руската власт изобщо не харесва нашето правителство

admin

Дневен хороскоп за 25 февруари 2022

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 15 февруари 2022

Дани Тренчева

Шест руски военни кораба влязоха в Черно море за учения

Дани Тренчева

Излязоха резултатите по български език и литература (БЕЛ) и по математика в 7. клас

admin

Отбелязваме Световния ден на социалната работа! Честит празник!

Leave a Comment