27.04.2024
Без категория България

Шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия

Шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия и да не предприемат рискови маневри, напомнят от Агенция „Пътна инфраструктура“(АПИ) във връзка с метеорологичната обстановка. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника, допълват от АПИ.

През нощта и сутринта над 700 снегопочистващи машини обработват пътните настилки в районите със снеговалеж, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите по републиканските пътища. Обработката на настилките продължава. Сняг вали в района на Смолян и в Северозападна България.

Екипите на пътноподдържащите фирми следят метеорологичните прогнози и предприемат необходимите действия за обработка на трасетата, за да се осигури проходимостта на пътищата. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България, посочват още от АПИ.

Забрана за движение на моторни превозни средства над 12 тона и тегленето на ремаркета важи за проходите Троянски, Айтоски, „Печинско“, „Рожен“, „Превала“, „Петрохан“.

Забранено е преминаването на камиони над 3,5 тона през Дюлинския проход и „Пампорово“. През Твърдишкия проход е ограничено движението на превозни средства над 10 тона.

Сняг продължава да вали в областите Враца, Видин, Габрово, Монтана, Плевен, Ловеч, София, Смолян и в районите на проход „Шипка“, проход „Република“, Кюстендил, проход „Предел“, Благоевград.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Радев и Йотова полагат клетва пред парламента в сряда

Дани Тренчева

Прокурор получи плик, съдържащ патрон и изрезки със заплашителни послания

admin

„Да, България“ даде мандат на Христо Иванов да води преговори за кабинет

Дани Тренчева

Започват да изплащат помощта към бизнеса за тока от понеделник

Дани Тренчева

Нов рекорд на заразените с коронавирус у нас за денонощие – 6816 случая

Дани Тренчева

12 милиона лева е план-сметката за изборите, която ЦИК е съгласувала

admin

Leave a Comment