26.04.2024
Без категория България

„Преходен дом“ за затворници на стойност 1,3 млн. лв. строят в Бургас

Първото в България преходно отделение към затвора – half way house ще бъде изградено в Бургас. Стойността на проекта е милион и триста хиляди лева, а днес министърът на правосъдието Крум Зарков официално даде старт на строителството.

„Half way house означава буквално къща на средата на пътя – на средата на пътя между затвора и свободата. В тази къща трябва да се гарантира това, че пътят е еднопосочен и че няма тези, които излязат, да се върнат обратно в затвора. Това е важно не заради затворниците, не заради хората, които работят с тях. Това е важно за хората извън затвора, които могат да станат жертва на последващи престъпления“, каза министър Зарков.

 „Днес това, което се случва, е важно по няколко причини- не само, защото проектът е мащабен, не само, защото средствата, които са нужни– около 1 300 000 лв., биват по линия на Норвежкия механизъм и те няма да са за сметка на българските данъкоплатци. Може би най-важното е, че след около 400 дни, тук, за първи път в България, ще може да се реализира един нов модел на работа с лишените от свобода“, подчерта той.

На събитието присъстваха още областният управител проф. Мария Нейкова, Мария Павлова – зам.-министърът на правосъдието, Ивайло Йорданов – началник на Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“, шефът на Окръжна прокуратура – Бургас Георги Чинев, ръководителят на проекта комисар Нина Главчовска, директорът на затвора Янчо Желев и др.

В сградата, поясни минисър Зарков, ще има общо около сто места за лишени от свобода, двадесетина от които ще бъдат за тези, които се нуждаят от адаптация към живот на свобода. С тях ще работят специалисти, които ще им помагат да се приспособят.

Обектът е част от проект „Осигуряване на сигурна и безопасна материална среда в затворите и арестите“ по Програмна област 19 „Корекционни услуги и предварително задържане“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.

Инвестиционният проект предвижда да бъде извършен ремонт и преустройство на съществуваща сграда, която към момента функционира като затворническо общежитие и изграждане на нова, която да включва преходно отделение (half way house), административна част и лавка за лишените от свобода. Целта на новото преходно отделение е в него лишените от свобода да се подготвят за включване в обществото след освобождаването им от затвора, пише „Дарик“.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

НАП показа новите данъчни декларации

Дани Тренчева

Прогноза за времето 10 март 2022

Дани Тренчева

Прогноза за времето 3 януари 2022

Дани Тренчева

40,5% избирателна активност на вота в неделя

Дани Тренчева

Кирил Петков: Ако нямаме 22 закона, приети до края на годината, губим 20 милиарда лева

admin

От полунощ в столичните заведения се въвеждат нови противоепидемични мерки

Дани Тренчева

Leave a Comment