04.10.2023
Свят

Днес няма да има хуманитарни коридори в Украйна, твърде опасно е

Украйна няма да отвори днес нито един хуманитарен коридор, защото е твърде опасно, заяви вицепремиерът Ирина Верешчук, цитирана от Франс прес.

Тя обвини за това руските въоръжени сили.

Те нарушават нормите на международното право и затова ситуацията е опасна,. За съжаление днес няма да отворим хуманитарни коридори. В южната Запорожка област окупаторите блокираха автобусите, а в Луганска област на изток нарушават прекратяването на огъня, заяви Верешчук.

Окупаторите не само не спазват нормите на международното хуманитарно право, но и не могат да контролират правилно хората си на място. Всичко това създава такова ниво на опасност по пътищата, че днес сме принудени да се въздържим от отваряне на хуманитарни коридори, посочи още украинският вицепремиер.

Киев обвинява Москва, че систематично не спазва прекратяването на огъня по хуманитарните коридори. Украинските власти обаче рядко се отказват напълно от отварянето на такива маршрути, отбелязва АФП. Последното пълно спиране на евакуацията беше на 28 март.

На фона на очакваната всеки момент руска военна офанзива в Източна Украйна, местните власти призовават населението да се евакуира, отбелязва БТА.

Related posts

Посланик Айлин Секизкьок: Турция преживява небивало бедствие

admin

Младежка награда „Карл Велики“: кои са победителите през 2022 г.

Петър Петров

Поредни сблъсъци в Казахстан, сградата на кметството в Алмати беше подпалена

Дани Тренчева

Precinct Data Shows Rich, White Neighborhoods Flipping Democratic in 2016. Will It Last?

admin

Чернобил е без ток: Има опасност от радиация над цяла Европа, предупреждават от Украйна

Дани Тренчева

Facing Investigation, Ex-President Uribe Resigns From Senate in Colombia

admin

Leave a Comment