01.12.2022
Свят

Днес няма да има хуманитарни коридори в Украйна, твърде опасно е

Украйна няма да отвори днес нито един хуманитарен коридор, защото е твърде опасно, заяви вицепремиерът Ирина Верешчук, цитирана от Франс прес.

Тя обвини за това руските въоръжени сили.

Те нарушават нормите на международното право и затова ситуацията е опасна,. За съжаление днес няма да отворим хуманитарни коридори. В южната Запорожка област окупаторите блокираха автобусите, а в Луганска област на изток нарушават прекратяването на огъня, заяви Верешчук.

Окупаторите не само не спазват нормите на международното хуманитарно право, но и не могат да контролират правилно хората си на място. Всичко това създава такова ниво на опасност по пътищата, че днес сме принудени да се въздържим от отваряне на хуманитарни коридори, посочи още украинският вицепремиер.

Киев обвинява Москва, че систематично не спазва прекратяването на огъня по хуманитарните коридори. Украинските власти обаче рядко се отказват напълно от отварянето на такива маршрути, отбелязва АФП. Последното пълно спиране на евакуацията беше на 28 март.

На фона на очакваната всеки момент руска военна офанзива в Източна Украйна, местните власти призовават населението да се евакуира, отбелязва БТА.

Related posts

Хванаха кокаин за 240 млн. евро. И двама перничани са в колумбийската мафия

Санкционират презапасяването със стоки в Турция

Дани Тренчева

Разработиха PCR тест, разпознаващ Омикрон

Дани Тренчева

Досиетата „Пандора“: Разкрити тайни богатства и сделки на световни лидери

Дани Тренчева

Хърватският премиер обяви мерки за смекчаване на удара от високите цени

Дани Тренчева

ЕС отново обсъжда как да свали цените на газа

Дани Тренчева

Leave a Comment