30.04.2024
Без категория България Свят

Нова гореща вълна в Западна и Централна Европа

Август 2023 г. ще завърши с обширна и продължителна гореща вълна в голяма част от Европа. След като Южна Европа наскоро подобри рекордите си за всички времена с изпепеляваща жега, нова мощна гореща вълна ще се засили тази седмица. Тя ще се разпространи в Западна и Централна Европа през уикенда, достигайки своя пик следващата седмица.

Напоследък в Европа са разпространени близки до средните температури. Изпепеляващата жега продължава над Турция и Близкия изток, докато останалата част от континента отново постепенно се затопля след под нормалното ранно начало на месеца, пише meteobalkans.

Както обсъдихме в последната ни актуализация миналата седмица, Испания преживя гореща вълна поради укрепване на високо ниво, блокиращо високо от северозападна Африка. Стълб от гореща въздушна маса се разпространи в Испания и Португалия и изчезна по-рано тази седмица. Но температурите отново се повишават.

След четвъртък тази седмица и през уикенда се очаква мощна гореща вълна постепенно да се разпространи на север в Западна Европа, докато горната блокираща висока вълна се засили отново.

Горещата вълна ще се разпространи и към централните части на континента. Средносрочните тенденции също предполагат, че жегата ще продължи през следващата седмица и ще се засили допълнително. Предвижда се да се развие силен хребет на по-високо ниво, който ще погълне голяма част от европейския континент в стабилно и горещо време.

Температурната аномалия над Европа показва колко значително по-топла въздушна маса ще се развие през следващите дни и ще се простира към края на август. Общият консенсус на модела предполага, че най-силната топлина ще се развие в Западна и Централна Европа.

Нова мощна гореща вълна се развива над Европа

Като цяло, когато се образува силно блокиращо високо явление, характеристика, известна като топлинен купол, засилва горещите вълни отдолу. Този специфичен метеорологичен модел носи прекомерна топлина и много високи температури.

ГОРЕЩАТА ВЪЛНА ЩЕ СЕ ЗАСИЛИ ОТНОВО ВЪВ ФРАНЦИЯ КЪМ УИКЕНДА, ПРОГНОЗАТА ЩЕ ДОСТИГНЕ 40 °C НА ЮГ

С развитието на топъл облак първите засегнати региони ще бъдат Западна и Югозападна Европа. В петък се очаква температурите да се покачат до средата на 30-те градуса на север от централна Франция, с върхове до около 37 °C. По-на север се очаква температурите да останат около 20 градуса.

ГОРЕЩАТА ВЪЛНА НАД СРЕДИЗЕМНОМОРИЕТО И ИТАЛИЯ СЕ ЗАСИЛВА ПРЕЗ УИКЕНДА

Горната височина постепенно ще се разшири на изток, докато се насочваме към следващия уикенд, което ще позволи на температурите да се затоплят значително в Средиземноморието и Италия също. Прогнозата за средата на 30-те се очаква в петък в северна централна Италия, дори по-висока до горните 30-те над остров Сардиния.

Със средните нива, които стават много по-топли след събота, горещите температури се очаква да започнат в неделя. Потенциалът се увеличава и близо 40 °C ще се върнат в низините в Северна Италия.

Температурите също ще се повишат до средните до над 30 градуса на целия Балкански полуостров към края на уикенда.

ГОРЕЩАТА ВЪЛНА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА

Някои метеорологични модели предполагат, че над Европа могат да се развият изключително високи геопотенциални височини.  През летния месец очевидният резултат е увеличаване на топлината отдолу поради потъването на въздушна маса в сърцевината на билото.

Най-значимата аномалия ще се развие в западната половина на Европа. От Обединеното кралство и Бенелюкс до Франция и по на юг през Иберия и западното Средиземноморие.

Почти цяла Европа ще остане при по-високи температури от нормалното през следващата седмица, вероятно до екстремни стойности за този късен период на август.

Два пика ще обхванат Англия, първият около събота, а вторият около вторник-сряда следващата седмица. Въпреки че ще бъде къса вълна, се очаква температурите да се повишат значително в сравнение с тези, наблюдавани в началото на тази седмица. Те ще бъдат с около 6-8°C над нормата.

ИЗПАЛЯВАЩАТА ЖЕГА ЩЕ СЕ ВЪРНЕ В ИСПАНИЯ И ПОРТУГАЛИЯ СЛЕД НЕДЕЛЯ, ВЕРОЯТНО ОТНОВО С ДОСТА НАД 40 °C

Както бе споменато по-рано, укрепващият топлинен купол нагоре води до разширяване на топлинната вълна на север през уикенда до следващата седмица. Докато постепенното повишаване на температурата ще се увеличава, условията се комбинират за още една екстремна, изгаряща гореща вълна за Иберийския полуостров.

В неделя се очаква температурите да се повишат значително в Южна Португалия и Испания. И в двете страни температурата може да достигне 42-45 °C в следобедните часове. Също така останалата част от полуострова ще бъде над 30-те градуса в неделя.

Подобни условия се очакват в понеделник следващата седмица или дори по-топло в някои райони в Северна Испания и Югозападна Франция. Докато максималните температури ще достигнат от +43 до +45 °C отново на юг, централна Португалия и североизточна Испания ще достигнат ниските 40 градуса.

Related posts

Жена е малтретирана от мъжа си 3 дни

admin

Прогноза за времето

admin

1716 са новозаразените у нас

Дани Тренчева

НСИ отчете годишна инфлация от 7.8%

Дани Тренчева

Подробности за пострадалите от волтова дъга край Видин

admin

1 235 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в България през последното денонощие

Дани Тренчева

Leave a Comment