22.06.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Гората.бг подарява 12 000 плодни и декоративни дръвчета на хората от област Благоевград

Гората.бг ще подари 12 хилядни плодни и декоративни дръвчета на хората от област Благоевград. Събитието ще се проведе в неделя, 13 февруари, от 11.00 часа на площад „Георги Измирлиев“ в областния център на областта – Благоевград.

Дръвчетата ще се раздават директно на всички желаещи от региона. Приоритетно ще бъдат подарявани плодни – сливи (жълта афъзка), дюли, ябълки, череши, облачинска вишна, орехи, както и явори, борове, дъбове, златен дъжд, акация и други.

Целта на инициативата е в България да бъдат засадени 3 милиона дръвчета. До този момент вече са засадени 1.65 милиона. Идеята на организаторите е да живеем в по-зелени, красиви и чисти общини. Друга от целите е да се помогне на пчелите с медоносни дървета, на хората и животните с плодни. На земята с всяко дърво.

Повечето фиданки са 50-130 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 2 метра, вишните, орехите, сливите (жълта афъзка) дюлята са качествени сортове, другите плодни дървета НЕ са облагородени (подложни са) и следва да се облагородят/ашладисат. Размерите варират.

Всеки, който си вземе фиданка, ще получи инструкции за съхранение, засаждане и грижа. Организаторите уточняват, че при желание, може да получите и повече от едно дръвче, стига да ги засадите законно и да се грижите за тях.

С участието в кампанията Вие сте се съгласили, че:

1. Ще извършите засаждането на фиданките законно и на подходящи за дървесния вид места, съобразявайки се с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, Закона за защитените територии, Закона за горите и всяко приложимо законодателство, в това число и общински наредби за градска среда.

2. Ще положите максималната грижа, с цел оцеляването на колкото се може повече дръвчета.

3. По никакъв начин няма да продавате предоставените дръвчета.

4. При възможност ще ни изпратите снимки от засаждането/развитието на дръвечета, като ги качите директно в нашата група: Гората.бг – група.

6. В случай, че приемате дръвчета за други хора–се задължавате да ги информирате за волята на дарителя и ще носите отговорност за техните действия или бездействия като за свои.

7. Ще ни информирате своевременно за всичко важно, което би могло да доведе до нарушаване на закона, добрите практики или ще нанесе вреда на биоразнообразието, природата или хората.

8. Ваши снимки и снимки/видеа с Вас от събитието по раздаване и последващо засаждане, могат да бъдат споделяни в социалните мрежи.

Related posts

„Септември“ (Симитли) представи нов футболист

Дани Тренчева

23-г. монголец пребит зверски в Благоевград, издирват нападателите

Европарламентът ще разследва нехуманното отношение към кучетата в Благоевград

admin

Пирин стартира подготовка на 6-ти юни

Болницата в Благоевград с три пъти по-високи сметки за ток и газ

Дани Тренчева

Парична гаранция за мъжа, хакнал профила на Кирил Петков

admin

Leave a Comment