25.06.2024
България

Гешев към ВСС: Разгледайте предложението за освобождаването ми, за да защитя честта си

Главният прокурор Иван Гешев призова Висшият съдебен съвет (ВСС) да разгледа по същество двете предложения за предсрочното си освобождаване, за да защити честта и достойнството си, пише lex.bg.

В писмо до ВСС (пълния му текст виж тук) Иван Гешев определя искането на министъра на правосъдието Надежда Йорданова като юридически несъстоятелно, с множество недостатъци и политически аргументи.

При все това той призовава ВСС да разгледа по същество както предложението на Йорданова, така и това на бившия служебен министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов.

По този начин ще имам възможност, в рамките на открита процедура и при максимална публичност пред Вас и пред българското общество, да взема отношение по всяко едно от твърденията на министъра на правосъдието, предшествани от ежедневни, но задочни нападки в медиите, уронващи престижа на съдебната власт и нарушаващи основни европейски ценности като върховенството на закона и разделение на властите.

Това е единственият законен начин, по който бих могъл да защитя от постоянните политически и медийни атаки от страна на изпълнителната власт не само своята чест и достойнство, но и тази на всеки прокурор, следовател и съдебен служител, ежедневно полагащ труд в ръководената от мен институция, с което ще бъдат опровергани твърденията на министър Йорданова и изпълнителната власт“, казва Гешев.

Очаквайте подробности

Related posts

Андрей Гюров си показа дисертацията си във Виенския университет

Намериха мъртъв млад мъж в столичния „Западен парк“

admin

Днес е последния ден за регистрация за изборите

admin

Илияна Йотова: Местната власт в момента е най-важната власт в страната

Лидия Шулева: Таван от 30 на сто компенсация за скъпия ток за бизнеса е крайно неудовлетворително

Дани Тренчева

18 000 ваксини срещу COVID-19 за деца вече са в България

Дани Тренчева

Leave a Comment