29.03.2024
България Политика

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва

С тържествена церемония президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат пред Народното събрание. Двамата ще встъпят в длъжност на 22 януари.

„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!“, казаха Радев и Йотова, след което прозвуча химнът на Република България и този на ЕС.

В началото на тържествената церемония бе изчетено решението, с което ЦИК ги обявява за избрани за президент и вицепрезидент на Република България.

Заедно с другите поканени официални лица президентът и вицепрезидентът бяха посрещнати от представителна гвардейска рота пред централния вход на парламента. На церемонията са поканени министър-председателят Кирил Петков, членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус, на регистрираните в България вероизповедания, на държавни институции, предишни президенти на България и председатели на Народното събрание.

„Преди 5 години вие отново поверихте на нас с г-жа Йотова трудната задача да продължим по пътя, който поехме заедно и направихме първата решителна крачка. В деня, в който прекрачваме във втория мандат, първите ми думи са на признателност към вас, скъпи съотечественици. Вашето доверие е най-миродовната оценка за нашите решения. Първият президентски мандат се случи в драматично време, в което старият авторитарен модел на управление достигна своя апогей, докато в обществото нарастваше негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които се крепеше. Мой дълг е да връщам дневния ред към дългосрочните цели на нацията. Обеден съм, че в България е налице антимафиотски консенсус. Корупцията трябва да бъде унищожена, за да се запазим като общество“. С тези думи държавният глава се обърна към народа и Народното събрание.

Депутатите от парламентарната група на ГЕРБ напуснаха пленарната зала по време на президентското слово след клетвата на Румен Радев. Те бяха провокирани от думите на президента, че първият президентски мандат се е случил в драматично време, в което старият авторитарен модел е стигнал своя апогей.

„Гражданският бунт през 2020 г. срещу мафиотизацията на властта извади на повърхността факти и процеси, които тя премълчаваше. И на мен не ми е приятно, но предпочитам истината“, каза Радев на депутатите от ГЕРБ. 

Програмата предвижда Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит да посрещне в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова и ще отслужи тържествен молебен по повод предстоящото им встъпване в длъжност. Негово Светейшество ще поздрави държавния глава и с архипастирско слово с благопожелания за Божията благодатна подкрепа за мирно и плодотворно служение на българския народ. За втори път българският патриарх Неофит лично ще отслужи молебен и ще благослови президента Радев за успешен мандат като държавен глава.

На 22 януари е предвидено държавният глава Румен Радев да приеме почетния строй на представителните части на Българската армия на пл. „Св. Александър Невски”, след което ще произнесе слово. 21 артилерийски салюта ще отбележат началото на втория мандат на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев. Президентът Румен Радев ще положи венец и ще отдаде почит пред загиналите за свободата на България пред Паметника на Незнайния воин.

Пред парадния вход на Администрацията на Президента шпалир от гвардейци ще посрещне държавния глава и върховен главнокомандващ Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

Източник: dariknews.bg

Снимка: БГНЕС

Related posts

Протест пред НС за високите цени на горивата, тока и храната

Дани Тренчева

Василев: Детските градини и яслите ще са безплатни от април

Дани Тренчева

„Газпром“ увеличава доставките на газ за България с близо 44%

Дани Тренчева

МС: България изпълнява стриктно решението на парламента за помощ на Украйна

Отбелязваме 146 години от Априлската епопея

МОН обяви каква част от учителите и учениците са ваксинирани

Дани Тренчева

Leave a Comment