26.04.2024
Икономика Свят

Газът в Европа поевтинява с близо 28% към 155 евро за мегаватчас

Цените на природния газ в ЕС бележат солидно понижение с близо 28% по време на търговията в сряда, установявайки се по-трайно под нивото от 200 евро за мегаватчаса (MWh), предава БНР.

Към 17.00 часа българско време фючърсите на нидерландския газов хъб TTF с доставка през април се сриват с близо 28% към 155 евро за MWh и вече отстъпват с над 50% от рекордния връх от 345 евро, достигнат на 7 март.

За поевтиняването на газа допринася изявлението на шефа на ЕК Урсула фон дер Лайен, че ЕС разполага с достатъчно количества природен газ до края на зимния сезон, за да не зависи от руския внос.

Оповестеният вчера план на ЕК за рязко намаляване на зависимостта от руски природен газ до края на 2022 г. също допринася за днешното солидно поевтиняване на синьото гориво.

В същото време 27-те страни членки на ЕС нямат съгласие относно евентуална забрана на вноса на руски петрол и газ, като Съюзът в крайна сметка не се присъедини към САЩ и Обединеното кралство по отношение на наложеното от тях ембарго върху вноса на руски горива. Това също допринася за днешното поевтиняване на европейския природен газ.

Related posts

Пътуваме в Турция само с лична карта

admin

340 000 годишни винетки изтичат през февруари

admin

Pruitt’s Successor Wants Rollbacks, Too. And He Wants Them to Stick

admin

Спешна среща в Гърция заради COVID-19

Дани Тренчева

Фон дер Лайен: Твърде зависими сме от руските изкопаеми горива

Дани Тренчева

ЕК преведе на Украйна 300 млн. евро от отпуснатите по-рано 1,2 млрд. евро

Дани Тренчева

Leave a Comment