10.12.2023
България

Вдигат социалната пенсия за старост от 25 декември

Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 148,71 лв. на 170 лв. от 25 декември, реши правителството. Увеличението ще повиши пенсиите на близо 60 000 души и добавките към пенсиите на почти 69 000 пенсионери. Това съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Промяната ще доведе до ръст на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите – за чужда помощ и за ветерани от войните.

Кабинетът одобри и промени в проект „Запази ме +“. С тях се гарантира, че работещите и самоосигуряващите се във временно затворените с акт на държавен орган заради Ковид икономически дейности ще продължат и през 2022 г. да получават компенсации в размер на 75% от осигурителния си доход за юли за времето, през което са били в неплатен отпуск.

Related posts

НАП: Български пощи не приемат годишни данъчни декларации

admin

Шефът на „Булгаргаз“: Тепърва ще има недостиг на газ с идването на отоплителия сезон

admin

Важна процедура за студентите стартира от днес

admin

След скандал и сбиване в Плевенско: Жена е убита, 3 души са ранени

Дани Тренчева

Прокуратурата разследва смъртта на 11-годишно дете

admin

Депутати и експерти дискутираха проектозакона за защита от домашно насилие

Дани Тренчева

Leave a Comment