18.06.2024
България

Вдигат социалната пенсия за старост от 25 декември

Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 148,71 лв. на 170 лв. от 25 декември, реши правителството. Увеличението ще повиши пенсиите на близо 60 000 души и добавките към пенсиите на почти 69 000 пенсионери. Това съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Промяната ще доведе до ръст на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите – за чужда помощ и за ветерани от войните.

Кабинетът одобри и промени в проект „Запази ме +“. С тях се гарантира, че работещите и самоосигуряващите се във временно затворените с акт на държавен орган заради Ковид икономически дейности ще продължат и през 2022 г. да получават компенсации в размер на 75% от осигурителния си доход за юли за времето, през което са били в неплатен отпуск.

Related posts

Разтърсващи кадри на 6-годишно дете, изгорено с цигара, подозират майката

admin

Жребий в ЦИК определя кой с какъв номер ще е в бюлетините за изборите

Дани Тренчева

Мъж стреля по 23-годишна в Пазарджик

admin

Хванаха над половин милион недекларирани евро на ГКПП Оряхово

Дани Тренчева

Депутатите решиха: Замразяват цените на тока, парното и водата до края на март

Дани Тренчева

Черна статистика

admin

Leave a Comment