15.06.2024
България Политика

Бойко Рашков: Реформата в МВР върви, никой няма да бъде уволняван

Реформата в МВР и в момента върви. Функционалният анализ на МВР е готов. Това каза в интервю за БТА министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. Той посочи, че в известна степен е реформирана Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и дирекция „Управление на собствеността и социални дейности“, в която са били открити множество пробойни, от които са изтичали големи бюджетни средства досега.

От думите на министъра стана ясно, че освен анализа е готов и математически модел, направен върху базисни критерии. Чрез него за всяка една област, където има регионални дирекции, районни управления и полицейски участъци, са определени какви са кадровите ресурси, населението, икономическите и други субекти, и каква е криминогенната обстановка. На тази база се извеждат оценъчни критерии и може да се направи извод къде има недостиг и излишък на ресурси.

Все още се събират мнения от дирекциите на МВР в страната за това къде според тях има излишък и недостиг на хора и на техника. Ще трябва да се прегледат структурите, защото има обезлюдени райони, където няма хора, обясни министърът и добави, че там, където има излишък, ще трябва да се вземат някакви мерки.

„Никой няма да бъде уволняван. Ще направим всичко възможно да запазим в голяма част състава“, посочи Бойко Рашков. Той даде за пример дирекцията за управление на собствеността във ведомството, откъдето са пренасочени над 50 души към Столичната дирекция на МВР.

„Не е вярно, че МВР не иска да работи с прокуратурата, защото ние обективно им пращаме материалите“, коментира Бойко Рашков отношенията на полицията с държавното обвинение. Той уточни обаче, че има стотици изпратени преписки от полицията на прокуратурата, за които няма отговор, че са предприети действия по тях и добави, че ще бъде изготвен публичен списък, в който да се види кои са те, кога са изпратени на прокуратурата и не е получен отговор.

Цялото интервю:

Министър Рашков, какво се случва с реформата в Министерството на вътрешните работи, трябваше да се изготви функционален анализ? 

Реформата в МВР и в момента върви. Тя приключи в дирекцията за управление на собствеността. Реформира се в известна степен и ГДБОП. Готов е функционалният анализ, в близките дни ще го гледаме. Изготвен е и математически модел, на основание на който специалисти са определили във всяка една област, където има регионални дирекции, районни управления и полицейски участъци какви са кадровите ресурси, населението, икономически субекти и други, и каква е криминогенната обстановка. На тази база се извеждат оценъчни критерии и може да се направи извод къде има недостиг и излишък на ресурси. Там, където има излишък, ще трябва да се вземат някакви мерки.

Има случаи с районни управления, които са с много ниска натовареност при умерена криминогенна обстановка, за разлика от по-големи управления, които обслужват региони с над 100 хил. души. Това не може да продължава така.

Ще бъдат ли уволнявани служители на МВР?

Никой няма да бъде уволняван. Това е видно и от това, което направихме по отношение на тази дирекция, която ви казах, че преструктурирахме („Управление на собствеността и социални дейности“) и в която видяхме колко пробойни има да изтичат бюджетни средства – огромни пари са изтичали досега. Ние констатирахме над 50 души, които тук в централата не са необходими, не ги уволнихме, но ги пренасочихме към столичната дирекция, защото там пък има недостиг, да кажем, на охранителни служители.

Ще направим всичко възможно да запазим в голяма част състава. Защото, както сега се случи, това е един много сериозен урок, който ни задължава много да не робуваме на някои принципни положения, като този функционален анализ. Ето – военни действия и ние трябваше да вземем охраната на множество, стотици обекти със стратегическо значение и други с по-малко такова. Затова трябват хора. Ако ние се лишим от кадрите, ние може в такъв сериозен момент на конфликт – военен или друг, да нямаме кадри и да не можем да осигурим безопасността на държавата и на хората. Много внимателно трябва да се преценяват и тези неща.

Има ли срок за реформата, за започване на преструктурирането?

Ние сме почти готови. До края на тази седмица, ми се струва, беше срокът да получим становища от дирекции от страната, за да видим и тяхното мнение, да видим къде според тях има излишък и недостиг на хора, на техника, къде да оставим районните управления, къде да ги трансформираме в участъци, защото има малки населени места, които не се нуждаят. Ще трябва да се прегледат структурите, защото има обезлюдени райони, където няма хора.

Преди дни пред народните представители споменахте, че ще изготвите списък с преписките, изпратени от МВР на прокуратурата, по които няма информация за извършена дейност, като тази за АМ „Хемус“. За колко броя преписки става дума?

Те са стотици. Аз имам идеята да ги извадим, да ги подредим, за да се знае кои са, от кога са и по коя няма отговор. Не е вярно, че МВР не иска да работи с прокуратурата, защото ние обективно им пращаме материалите. Ние не можем да работим без тях. Те (прокуратурата), получавайки материалите, започват да оценяват тези материали дали имат значение за някой човек, който те пазят като „чадър“, или няма значение преписката. Ако няма, те я пускат да върви, ако има, започва едно голямо мислене и на първо време я „слагат на трупчета“ и това дело стои и не се решава. Докога няма да се решава? Докато може да се задържи, включително и докато изтече давността.

Ние трябва да направим опит поне една част от преписките, за които няма отговор, ако не всички, да ги приведем в известност и да ги кажем на цялото общество. В МВР има около 2000 разследващи и хиляди други оперативни работници, които работят по една или друга линия, ние сме огромно ведомство, в което се изготвя много информация, която отива в прокуратурата, а трудът на хората и тези огромни бюджетни средства се харчат напразно от държавата.

Related posts

Здравка Евтимова: Изпращаме годината с надежда и неуморим дух

Дани Тренчева

Спецакция на полицията се провежда край Пловдив

admin

COVID-19: В пет области няма регистрирани нови случаи

admin

Времето днес

admin

Вече може да се заяви онлайн продължаване изплащането на наследствени пенсии

Дани Тренчева

Срокът за изплащане на пенсии и добавки може да бъде удължен

Leave a Comment