19.04.2024
България

МВР осигурява допълнителни екипи по пътищата в най-натоварените празнични дни

МВР обяви мерките за спокойно протичане на коледните и новогодишните празници. 

През празничните дни, когато се очакват най-интензивният трафик, ще бъдат осигурени допълнителни полицейски екипи.

„На 23-ти, 24-ти, 25-ти и 31-и декември ще има полицейски екипи по основните пътни направления, на изходите и входовете на големите градове и проблемите участъци. Екипи ще се движат и в транспортните потоци, като ще се извеждат водачи с неадекватно и опасно поведение на пътя. Призовавам водачите, ако забележат такива шофьори да сигнализират на телефон 112. През останалите празнични дни усилията ще бъдат насочени към контрол и установяване на водачи на МПС, употребили наркотици и алкохол. Стриктно ще се следи и за скоростта на пътя”, обясни Лъчезар Близнаков от „Пътна полиция”.

Засилени проверки още преди празниците започнаха и за продажбата на пиротехнически изделия. Властите следят те да се извършват само в лицензирани магазини и да се спазват забраните за продажба на лица под 18 години.

„Ще се следи да не се употребява пиротехника в превозни средство, както и в близост до здравни и учебни заведения, молове и храмове. Статистиката показва, че инцидентите с пиротехнически изделия стават основно по две причини. Употреба на алкохол и оставяне на деца без надзор”, обясни гл. инспектор Емил Ангелов.

Глобите за нарушители ще бъдат в размер между 500 и 2000 лв.

От ГДПБЗН съобщиха, че са проверени отоплителните инсталации в обектите, наличната пожарна техника, както и системите за пожароизвестявеане. 

При проверките са установени 307 нарушения в обекти, за тях са връчени 294 броя противопожарни разпореждания. Съставени са 10 акта за по-сериозни нарушения, касаещи условията за спешна евакуация. ГДПБЗН добави, че ще има проверки и през самите празнични дни в обектите, в които традиционно се събират много хора.

От ГД „Национална полиция” информирах, че е създадена необходимата организация за полицейски операции. Ще има разположени цивилни служители на полицията на местата със струпване на много хора. Властите обърнаха внимание и кражбите по празниците. Отчита се намаление на кражбите през тази година в сравнение с предходната.

Задържан е извършител на кражба за около 700 хиляди лева. Парите все още не са намерени. Престъплението се е случило извън столицата.

„Общо кражбите през тази година са 22 668, за сравнение през 2020 година те са били 26 330. Отчита се намаление с 13,91%. Регистрираните домови кражби са 919, отново се отчита намаление с 21,29%. Отчита се намаляване и при джебчийските и кражби”, допълни Димитър Димитров.

Властите призоваха гражданите да бъдат изключително внимателни по празниците.

„Джебчиите избягват посещенията на моловете, като повечето такива кражби стават в градския транспорт. Гражданите да бъдат внимателни и при посещения на ресторанти и магазини.Внимателни да бъдат и фирмите. Нека не съхраняват големи суми пари в офисите и ако забележат нередности да сигнализират”, каза още Димитров.

Източник: NOVA

Related posts

МС гласува добавките към пенсиите за ваксинирани

Дани Тренчева

Министерството на финансите взе още 500 млн. лв. дълг от вътрешния пазар

Петър Петров

Над 1,6 милиарда лева са изплатени на 13 000 фирми по мярката „60 на 40“

Дани Тренчева

Токът за бизнеса поевтиня с 4,7%

Дани Тренчева

Днес почитаме Възвесение Господне! Честит Спасовден!

admin

Изтеглиха първите печеливши от играта смарт часовник срещу ваксина

Дани Тренчева

Leave a Comment