28.04.2024
България Темида

Обвинената за убийството на приятеля си в Пловдив остава в ареста

„Нищо не съм направила. Същата вечер Ивайло Ангов беше пиян. Исках да си взема телефона, той ми го беше прибрал. Хвана ме за главата, удари ме два пъти и ми опря пистолет. Не исках нито той да се нарани, нито аз. Моля ви, пуснете ме под домашен арест.“ Това каза пред Апелативния съд Бериван Белялова, обвинена в умишленото убийство на своя приятел Ивайло Ангов в пловдивския квартал “Тракия”.

Днес 23-годишната жена обжалва мярката си за неотклонение “задържане под стража”. След съвещание магистратите счетоха, че доказателствата не подкрепят тезата на Белялова и адвокатката ѝ за случилото се, и върнаха обвинената в ареста.

Според прокуратурата младата жена е убила 50-годишния Ангов около 18 ч. на 6 януари. След употреба на алкохол между двамата избухнал скандал, който завършил със смъртта на мъжа. Установено е, че Белялова е изстрелала 4 халосни патрона от газовия му пистолет, довели до разкъсване на артерия и обилна кръвозагуба. Защитата на Бериван обаче твърди, че тя е действала при неизбежна отбрана.

“В този ранен етап правната квалификация може да бъде оспорена, но механизмът, който обвиняемата описва, не издържа”, обясни прокурор Красимир Папаризов. Белялова казала, че е стреляла, докато Ангов държи оръжието. Според прокурора събраните факти опровергават твърденията ѝ. Имало е няколко изстрела, пострадалият седял на стол, а по тялото му са открити и други наранявания. “Това е невъзможно при описания механизъм”, заяви Папаризов и добави, че в случая няма спор за авторството на извършеното, а само за това, дали е умишлено, или не.

Адвокат Марияна Чечкова оспори твърденията на прокурора. Според нея не са събрани достатъчно потвърждаващи обвинението доказателства. Чечкова посочи, че клиентката ѝ е с чисто съдебно минало, няма други висящи дела или криминални регистрации, съдействала е на разследващите и се е обадила на телефон 112. Пред магистратите беше представен и договор за наем на общинско жилище, който да свидетелства за постоянния адрес на Белялова. “Считам, че е на лице тенденциозно тълкуване на доказателствата”, заяви адвокатката и поиска “домашен арест”.

След съвещание съдебният състав на чело с магистрата Веселин Ганев остави Бериван Белялова зад решетките. Той мотивира решението със свидетелските показания, фотоалбума от местопрестъплението и назначените експертизи. “Нека изчакаме да излязат резултатите”, заяви той, преди охраната да изведе обвиняемата от залата.

Решението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Удължават извънредната епидемична обстановка с 4 месеца

Дани Тренчева

В Пампорово арестуваха търговец на „зелени“ сертификати

Дани Тренчева

Финансовият министър иска мярката 60/40 за подпомагане на бизнеса да приключи на 30 юни

Дани Тренчева

34-годишен, шофирал след употреба на три вида наркотици, отива на съд

admin

Прегласуват в четвъртък мораториума върху цените на тока, парното и водата

Дани Тренчева

Откриха тялото на самопрострелял се мъж

admin

Leave a Comment