20.04.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Благоевград посреща премиера и президента без улични кучета по площадите

Илюзорната обстановка е част от плана на Община Благоевград за провеждане на тържествата по повод 150 години от рождението на революционера, идеолог и будител Гоце Делчев. Годишнината ще бъде отбелязана тържествено в Благоевград с поредица от събития, част от които и шествие, тръгващо от Съдебната палата до площад “Македония”. Сред поканените официални гости на тържеството са премиерът и президентът на Република България.

В тази връзка, от два дни в града се провежда “ударна” акция по упояване и прибиране на бездомните кучета, обитаващи централна градска част. От два дни благоевградчани са свидетели на паднали в безпомощно състояние кучета навсякъде в ЦГЧ. Десетки сигнали за упоени и ненамерени от ловците на общинския приют животни са подадени на телефон 112 и горещия телефон на Община Благоевград. Стреля се и се упояват всички кучета, които попаднат в полезрението на ловците, като официалната версия е, че животните се прибират, за да им се извърши реваксинация и обезпаразитяване.

Буди недоумение обаче, фактът, че ловците не разполагат със списък на кучетата, на които трябва да се извършат манипулациите. Екипът на приюта не разполага с база данни-лични досиета и паспорти на преминалите през годините кучета и няма как да знаят, кое куче, кога точно е преминало през приюта, кога е имунизирано и обезпаразитено. Съгласно ЗЗЖ, всички кучета преминали през приюта се реваксинират ежегодно и се обезпаразитяват на всеки 3 месеца. На всички е ясно обаче, че бездомните животни, се придвижват свободно и не пребивават трайно на едно място, което означава, че няма как на всички четириноги в ЦГЧ се налага реимунизация и обезпаразитяване по едно и също време.

Част от акцията по упояване и събиране на кучетата е заснета на клип, от една от изявените доброволки към общинския приют- Цветомира Съботинова. Клипът породи дискусия в социалните мрежи, за това, кое налага прибирането на всички кучета, точно сега и то, при съществени нарушения на правилата. От клипа е видно, че при залавянето на едно от кучетата са нарушени няколко закона, правилници и наредби. Като започнем от Закона за движение по пътищата, Наредбата за опазване на общинската собственост и обществения ред, Закона за защита на животните и Наредба N 41. Чл. 113 ал.3 от Наредба N 41, забранява преместването на животните с механични устройства(машини, моторни превозни средства), както и повдигането и влаченето за главата, краката, опашката или космената покривка и използването и използването на електрически остен. Съгласно чл. 110 , приютът трябва да разполага с едно или повече подходящи за транспортиране на животни превозни средства, което съгласно точка 5 трябва да е оборудвано с индивидуални клетки (по възможност подвижни) така, че да може да гарантира безопасен транспорт на животните и да е снабдено с аптечка за оказване на първа помощ на животните. Сигнали за гореизброените нарушения са изпратени до БАБХ.

Нарушенията в приюта за безстопанствени кучета към Община Благоевград ще разгледаме в следващ материал, сегашния посвещаваме на една илюзия на общинското ръководство, според която “Няма куче, няма проблем”, но “проблемът”, рано или късно ще бъде върнат. И да, премиерът и президентът сигурно ще останат очаровани от липсата на бездомни кучета по благоевградските площади, огорчението остава за благоевградчани, които ще се сблъскат отново с него, веднага след празника. Скриването на проблемите по празниците, не прави делниците ни по-добри. Днес празнува само една част от Благоевград, тази, която ще видят важните гости.

Related posts

Започва приемът на заявления за ползване на открита площ за продажба на мартеници

Дани Тренчева

Благоевградчанинът Кирил Илиев спечели европейската титла на първенството по Таекуондо ITF в Крит, Гърция

Дани Тренчева

Евродепутатът Ангел Джамбазки повежда листата на ВМРО в област Благоевград

Дани Тренчева

НАП блокира сметките на ОФК „Пирин” за дълг от 200 хил. лв.

admin

Dell’s Return To Stock Market Leaves A Bitter Taste In Company Finance Future

admin

Община Сандански ще отбележи 109 години от освобождението на Свети Врач

Дани Тренчева

1 comment

Leave a Comment