19.04.2024
Култура и изкуство Пулсът на Югозапада Симитли

Обредни ритуали, свързани със Св. Екатерина, пазени и предавани десетилетия наред, оживяха с помощта на децата от група „Мечета“, филиал „Ян Бибиян“ към ДГ „Радост“

„Из родопските села , щерко, поверие има, че Света Катерина, както там я наричат, огнените болести лекува…“ – из книгата „Думам ти щерко”, авт. Нели Овнарска – Милушева

На 24 ноември, почитаме празника на света Екатерина. На този ден обичаят повелява младите майки да месят погача с мълчана вода като жената, която меси погачата, откъсва малко парче и оформя кравайче. Погачата и кравайчето се пекат, намазват се с мед и кравайчето се окачва на вратата или се хвърля на покрива – дар за баба шарка, а тя обича сладкото. Погачата се раздава за здраве с думите „Да ни е на помощ Света Екатерина“.

Най-малките от група „Мечета“, филиал „Ян Бибиян” на Детска градина „Радост“, съвместно със своите родители и учители почетоха празника. Обредните ритуали, пазени и предавани десетилетия наред от българското семейство оживяха и затаили дъх децата се потопиха в магията им.

Рано сутринта на 24 ноември младите майки месиха питки за здраве. С радост в обредния ритуал се включиха и децата, за да запомнят, съхраняват и предават българските традиции. Малкото кравайче, намазано с мед, те окачиха на входовете на своите домове, за да бъдат здрави децата и да не боледуват .

С любов, интерес и обич те изобразиха образа на Света Екатерина, пазителка на детското здраве.

Инициативата е вдъхновена от книгата на Нели Овнарска – Милушава – „Думам ти щерко”, като в рамките ѝ децата от всички филиали на ДГ „Радост” да бъдат запознати с по един църковен празник, описан в изданието на авторката. Идеята е на директора на Детска градина „Радост„ Виктория Янчева.

Related posts

Отстраниха шест от общо седем кандидати за строежа на моста при с. Покровник

admin

Децата от група „Хлапета“, филиал Брежани на ДГ „Радост“ пресъздадоха празника „В очакване на Нова година“

Дани Тренчева

От популацията на костенурки и змии в Кресненското дефиле зависи трасето на АМ „Струма“

admin

Трагедия на АМ „Струма“: Пътнически автобус се запали, има 45 жертви

Дани Тренчева

Увеличава се заболеваемостта от COVID – 19 в Благоевградска област

Дани Тренчева

Областният управител Стоян Христов среща институциите по казуса с моста на Покровнишко шосе

admin

Leave a Comment