17.04.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Благоевград посреща премиера и президента без улични кучета по площадите

Илюзорната обстановка е част от плана на Община Благоевград за провеждане на тържествата по повод 150 години от рождението на революционера, идеолог и будител Гоце Делчев. Годишнината ще бъде отбелязана тържествено в Благоевград с поредица от събития, част от които и шествие, тръгващо от Съдебната палата до площад “Македония”. Сред поканените официални гости на тържеството са премиерът и президентът на Република България.

В тази връзка, от два дни в града се провежда “ударна” акция по упояване и прибиране на бездомните кучета, обитаващи централна градска част. От два дни благоевградчани са свидетели на паднали в безпомощно състояние кучета навсякъде в ЦГЧ. Десетки сигнали за упоени и ненамерени от ловците на общинския приют животни са подадени на телефон 112 и горещия телефон на Община Благоевград. Стреля се и се упояват всички кучета, които попаднат в полезрението на ловците, като официалната версия е, че животните се прибират, за да им се извърши реваксинация и обезпаразитяване.

Буди недоумение обаче, фактът, че ловците не разполагат със списък на кучетата, на които трябва да се извършат манипулациите. Екипът на приюта не разполага с база данни-лични досиета и паспорти на преминалите през годините кучета и няма как да знаят, кое куче, кога точно е преминало през приюта, кога е имунизирано и обезпаразитено. Съгласно ЗЗЖ, всички кучета преминали през приюта се реваксинират ежегодно и се обезпаразитяват на всеки 3 месеца. На всички е ясно обаче, че бездомните животни, се придвижват свободно и не пребивават трайно на едно място, което означава, че няма как на всички четириноги в ЦГЧ се налага реимунизация и обезпаразитяване по едно и също време.

Част от акцията по упояване и събиране на кучетата е заснета на клип, от една от изявените доброволки към общинския приют- Цветомира Съботинова. Клипът породи дискусия в социалните мрежи, за това, кое налага прибирането на всички кучета, точно сега и то, при съществени нарушения на правилата. От клипа е видно, че при залавянето на едно от кучетата са нарушени няколко закона, правилници и наредби. Като започнем от Закона за движение по пътищата, Наредбата за опазване на общинската собственост и обществения ред, Закона за защита на животните и Наредба N 41. Чл. 113 ал.3 от Наредба N 41, забранява преместването на животните с механични устройства(машини, моторни превозни средства), както и повдигането и влаченето за главата, краката, опашката или космената покривка и използването и използването на електрически остен. Съгласно чл. 110 , приютът трябва да разполага с едно или повече подходящи за транспортиране на животни превозни средства, което съгласно точка 5 трябва да е оборудвано с индивидуални клетки (по възможност подвижни) така, че да може да гарантира безопасен транспорт на животните и да е снабдено с аптечка за оказване на първа помощ на животните. Сигнали за гореизброените нарушения са изпратени до БАБХ.

Нарушенията в приюта за безстопанствени кучета към Община Благоевград ще разгледаме в следващ материал, сегашния посвещаваме на една илюзия на общинското ръководство, според която “Няма куче, няма проблем”, но “проблемът”, рано или късно ще бъде върнат. И да, премиерът и президентът сигурно ще останат очаровани от липсата на бездомни кучета по благоевградските площади, огорчението остава за благоевградчани, които ще се сблъскат отново с него, веднага след празника. Скриването на проблемите по празниците, не прави делниците ни по-добри. Днес празнува само една част от Благоевград, тази, която ще видят важните гости.

Related posts

Контролната среща между отборите на „Септември“ (Симитли) и „Ботев“ (Ихтиман) ще бъде играна в Струмяни

Аварийно спиране на газоподаването за Благоевград

Дани Тренчева

Фондация „Америка за България“ дарява близо 2 млн.щ.д. за стипендии и дейности за развитие на Американския университет

Дани Тренчева

Фрапиращи нарушения в Онкологията в Благоевград

Дани Тренчева

Кирил Илиев от Кикбокс клуб „Скаптопара“ бе избран за „Спортист на годината – изборът на Благоевград“

admin

Болнично отделение тъне в разруха: Даряващите кръв в ОТХ към МБАЛ-Благоевград застрашени от падаща мазилка и течаща от покрива от вода

admin

1 comment

Leave a Comment