28.05.2024
Covid-19 Свят

Австрия въвежда национална лотария за ваксинирани

Австрийското правителство обяви, че ще въведе национална лотария за ваксини, за да насърчи въздържащите се да се ваксинират. Това става часове преди парламентът да приеме законопроект за въвеждане на задължителна ваксинация, съобщи агенция Ройтерс.

Приблизително 72% от населението на Австрия е напълно ваксинирано срещу COVID-19, което е един от най-ниските нива в Западна Европа.

Новите случаи на заразяване поставиха в сряда пореден рекорд заради варианта Омикрон. Правителството иска да избегне ново национално блокиране, тъй като страната излезе от четвъртото си едва миналия месец.

„Какво може да спечелите от лотарията за ваксинация? Ваучери!”, обяви канцлерът Карл Нехамер на съвместна пресконференция с лидера на опозиционните социалдемократи Памела Ренди-Вагнер, с която е била договорена мярката.

Нехамер каза, че иска да има финансова награда за тези, които се ваксинират, добавяйки: „Научихме се от миналото и видяхме, че лотарията за ваксинация е най-добрият възможен начин за създаване на такава система.

Планира се гражданите, независимо дали вече са ваксинирани или не, да получават по един билет за всяка поставена доза – общо три билета за тези, които са си направили подсилваща ваксина. Всеки десети билет ще спечели ваучер в размер на 500 евро, каза Нехамер, без да посочва за какво са ваучерите.

Източник: NOVA

Related posts

Учени: Локдаунът по време на пандемия е вреден и трябва да се забрани

Дани Тренчева

ЕС въвежда „въглероден данък“ от 2027 г.

admin

Македонски митничари пропуснали катастрофиралия автобус с нередовни документи

Дани Тренчева

МЗ купува още 2 млн. антигенни тестове за децата от 1 до 4 клас

Дани Тренчева

Северна Македония заличи български клубове

admin

Почти всеки втори, преболедувал COVID-19 развива постковиден синдром

Дани Тренчева

Leave a Comment