25.04.2024
Свят

Руски нобелов лауреат дарява медала си в помощ на бежанците от Украйна

Руският журналист Дмитрий Муратов каза днес, че възнамерява да продаде на търг своята Нобелова награда за мир за 2021 г., за да събере средства за украинските бежанци, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Муратов призова чрез независимия вестник „Новая газета“, чийто главен редактор е, хората да „даряват за бежанци, ранени и деца, които се нуждаят от спешно лечение, това, което е скъпо за тях и има стойност за други“.

Журналистът е отправил запитвания към аукционни къщи дали могат да организират такъв търг.

Миналата година Муратов каза, че е дарил парите, които получи заедно с Нобеловата награда, за различни каузи, сред които независими медии, московски приют за неизлечимо болни и за грижи за деца с проблеми с гръбнака. Той добави, че няма да остави за себе си нищо от наградата, припомня Ройтерс.

В началото на този месец вестникът на Муратов съобщи, че ще премахне материалите за военната инвазия на Русия в Украйна от сайта си заради цензура.

„Новая газета“ и аз лично решихме да дарим медала от Нобеловата награда за мир за 2021 г. на фонд за украинските бежанци“ пише в статия, подписана от Муратов. „Вече има над 10 милиона бежанци. Помолих акционни къщи да се отзоват и да организираме търг за тази световно известна награда“, допълва главният редактор на вестника.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Турската лира отбеляза ново рекордно ниско ниво

Дани Тренчева

Омикрон се открива в 89% от положителните проби в Гърция

Дани Тренчева

Цената на газа в Европа отново удари рекорд

Дани Тренчева

Търговците в Одрин: Без българите ще фалираме, няма ги от седмица!

admin

Злато, алуминий, газ – с рекорден скок в цените заради Украйна

Дани Тренчева

Две земетресения в Гърция тази нощ

Дани Тренчева

Leave a Comment