27.04.2024
Свят

Жертвите на земетресението в Турция и Сирия надхвърлиха 15 000

Източник: Свободна Европа

Жертвите на земетресението в Турция и Сирия надхвърлиха 15 000, съобщиха световните агенции в четвъртък. Спасителните операции продължават вече четири дни, но шансовете да бъдат намерени още оцелели намаляват.

Новините идват на фона на увеличаващи се критики срещу реакцията на властите в Турция на бедствието, както и на опасения, че помощта от чужбина няма да достигне до най-засегнатите райони в Сирия заради гражданската война.

Жени се прегръщат пред развалините на жилищна сграда в Хатай, Турция, 7 февруари 2023 г.

Най-силни​ят трус в Турци​я от десетилетия стана в нощта на 6 февруари. Епицентърът е бил в провинция Кахраманмараш, на 30 км от град Газиантеп и на 90 км от границата със Сирия, а магнитудът достигна 7,8 по Рихтер. Стотици трусове настъпиха след първия, най-силният от които беше с магнитуд 7,6 с център Елбистан следобед на 6 февруари.

Ситуацията в Турция

В Турция броят на жертвите се увеличи до 12 391, съобщи в четвъртък Анадолската агенция, като се позова на турската служба за реакция при бедствия и аварии. Очаква се броят на загиналите да се увеличи още. Операциите по издирване продължават и до момента, а шансовете за откриване на още оцелели под руините намаляват.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети засегнатите райони в сряда и каза, че спасителните действия ще продължат, докато “под развалините не остане никой”, съобщи БТА.

Сред жертвите има и български гражданин, открит в Искендерун, съобщи БНТ в четвъртък, като се позова на информация от Министерството на външните работи. Друга българска гражданка, която е била в Антакия, е в неизвестност.

Ранените в Турция по данни на властите са 62 914. Разрушени са около 6000 сгради.

Според турските власти, цитирани от Ройтерс, общият брой на засегнатите от земетресението хора е около 13,5 милиона в района от Адана на запад до Диарбекир на изток.

"Чухме гласовете на трима души". Под развалините след земетресенията

Увеличават се критиките на пострадали и техните близки към отговора на държавата на бедствието. Според тях реакцията на службите за спешна помощ е била бавна и правителството е било зле подготвено. Ройтерс цитира очевидци, които казват, че липсва екипировка, подготовка и подкрепа за спасяването на хората под руините.

Ердоган защити подхода на властите и каза, че въпреки “някои проблеми”, ситуацията е под контрол. Той каза, че “никой няма да остане без дом” и обеща помощ в размер на 10 000 турски лири (около 530 долара) за всяко пострадало семейство.

Ситуацията в Сирия

В Сирия до момента се съобщава за 2662 жертви. Хиляди хора са в неизвестност.

Информацията за броя на жертвите и пострадалите в Сирия идва по-бавно заради факта, че са най-тежко са засегнати райони, контролирани от опозиционни на правителството в Дамаск групи.

По данни на правителството засегнатите сирийци са около 298 000, като повечето е трябвало да напуснат домовете си, съобщи държавната агенция САНА. Властите са обособили 180 места за спешно настаняване.

Помощта за най-тежко пострадалите райони в Сирия също е под въпрос заради продължаващата от години гражданска война. Много международни организации и доброволци се опасяват, че ако помощта е разпределя от режима на башар Асад в Дамаск, тя няма да стигне до пострадалите райони в контролираната от сирийската опозиция зона. Съветник на Асад от своя страна обвини международните санкции срещу режима, че възпрепятстват доставянето на помощ.

Европейският съюз (ЕС) потвърди, че ще изпрати 3,5 млн. евро помощ на Сирия в отговор на призива на Дамаск за подкрепа. Средствата обаче трябва да стигнат както до контролирани от правителството райони, така и до засегнатите области под контрола на бунтовниците, каза Брюксел.

Related posts

Путин призова за военен преврат в Украйна

Дани Тренчева

Общо зарядно устройство: единен стандарт в ЕС до есента на 2024 г.

Земетресение в Турция

Дани Тренчева

Китай наложи пълен локдаун на още един град заради COVID-19

Дани Тренчева

Зеленски пред италианския парламент: „На ръба на оцеляването сме“

Петър Петров

ЕК дава рекордните 70 000 карти за пътуване на млади европейци

Дани Тренчева

Leave a Comment