28.03.2024
Covid-19 Свят

Австрия въвежда национална лотария за ваксинирани

Австрийското правителство обяви, че ще въведе национална лотария за ваксини, за да насърчи въздържащите се да се ваксинират. Това става часове преди парламентът да приеме законопроект за въвеждане на задължителна ваксинация, съобщи агенция Ройтерс.

Приблизително 72% от населението на Австрия е напълно ваксинирано срещу COVID-19, което е един от най-ниските нива в Западна Европа.

Новите случаи на заразяване поставиха в сряда пореден рекорд заради варианта Омикрон. Правителството иска да избегне ново национално блокиране, тъй като страната излезе от четвъртото си едва миналия месец.

„Какво може да спечелите от лотарията за ваксинация? Ваучери!”, обяви канцлерът Карл Нехамер на съвместна пресконференция с лидера на опозиционните социалдемократи Памела Ренди-Вагнер, с която е била договорена мярката.

Нехамер каза, че иска да има финансова награда за тези, които се ваксинират, добавяйки: „Научихме се от миналото и видяхме, че лотарията за ваксинация е най-добрият възможен начин за създаване на такава система.

Планира се гражданите, независимо дали вече са ваксинирани или не, да получават по един билет за всяка поставена доза – общо три билета за тези, които са си направили подсилваща ваксина. Всеки десети билет ще спечели ваучер в размер на 500 евро, каза Нехамер, без да посочва за какво са ваучерите.

Източник: NOVA

Related posts

2 462 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа

Дани Тренчева

Епидемичната обстановка за област Благоевград

Дани Тренчева

Министър Денков: Ако успеем с тестването, децата вече няма да се налага да учат от вкъщи

Дани Тренчева

Япония затяга COVID мерките заради висок ръст на заразени с Омикрон

Дани Тренчева

Кацаров: Ситуацията е критична, ограничете контактите си в следващите седмици

Дани Тренчева

Обсъждат нови ограничителни мерки заради Омикрон

Дани Тренчева

Leave a Comment