01.12.2022
България Темида

ВСС разглежда искането за отстраняване на Гешев

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да се произнесе по редовността и допустимостта на предложението на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов от 2021 г. за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Точката беше внесена извънредно в дневния ред, който беше съставен от само един пункт – разглеждане по същество на предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор. Единодушно ВСС реши предложението на Янаки Стоилов да се разгледа като първа точка.

На 16 юли 2021 г. министър Стоилов внесе във ВСС предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор на основание уронване на престижа на съдебната власт, като искането е във връзка с доклад на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Пленумът на ВСС отхвърли предложението. Впоследствие беше сезиран Конституционният съд, който прецени, че министърът на правосъдието може да прави предложение за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Върховният административен съд, на база на това, отхвърли решението на ВСС за недопустимост на предложението на Стоилов. Министър Йорданова заяви днес, че поддържа искането на своя предшественик.

Главният прокурор Иван Гешев определи днес предложението на Стоилов за отстраняването му като бланкетно. По думите му в него „няма факти, които да кореспондират с тези твърдения“, в предложението. Според Гешев е нарушен и принципът на разделение на властите.

Related posts

Д-р Атанасова: Рисковете за здравето на пациенти с онкологични заболявания растат пропорционално с увеличаване случаите на COVID

admin

Социалният министър иска премахване на ситемата на ТЕЛК

admin

С единодушие депутатите създадоха временна комисия за меморандума с Gemcorp

admin

Президентът: Държа на вписването на македонските българи в Конституцията на РСМ

Дани Тренчева

Спада нивото на заболеваемост от COVID-19 у нас

Дани Тренчева

МОН: Срочните оценки да се оформят присъствено

Дани Тренчева

Leave a Comment