09.02.2023
Без категория България

Днес е Голяма Богородица

На 15 август почитаме Успение Богородично или Голяма Богородица. Това е един от 12-те най-големи християнски празници, честван еднакво от православни, католици и от други християнски деноминации.

Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението й.

Според преданието, на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото й тяло. Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния живот и отива при сина си.

Вярва се, че Богородица помага на бездетни жени да се сдобият с рожба. Затова на празника Успение Богородично младите булки и невестите без деца носят дарове – домашно изработени кърпи, престилки, чорапи, цветя, и ги поставят под иконата на светицата.

Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица /на 8 септември/, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми.

На този ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение – с курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Изпълнителното бюро на БСП се събира днес

admin

Украинските бежанци в България са близо 66 000

Проверките за замърсяване заради военните действия в Украйна ще бъдат увеличени

Дани Тренчева

Служебното правителството решава удължаване на извънредната епидемична обстановка

Дани Тренчева

Откриха разчленено тяло на жена в Разград, задържан е съпругът й испанец

Дани Тренчева

Посолството на САЩ у нас: С тъга научихме за катастрофата и за пожара в старчески дом

Дани Тренчева

Leave a Comment