13.07.2024
България Политика

Спорове в НС по актуализацията на бюджета

Депутатите продължават с обсъждането на актуализацията на бюджета. Ожесточените дебати в пленарната зала започнаха още в самото начало. Причината за това беше как да бъдат разпределени по пера средствата в актуализацията в бюджета.

Първият сблъсък беше за 74 млн. лева, гласувани от бюджетна комисия, с подкрепата на ГЕРБ-СДС, ИТН, ДПС и „Възраждане“ за Столичната община, предаде БНТ. След това споровете се пренесоха за парите за капиталови разходи на общините и за 35 млн. допълнително за заплати на общинските служители. Спорове имаше и за прословутата мярка на кабинета в оставка за 25 ст. на литър отстъпка за масовите горива, както и за решението да мине през пленарна зала отпускането на държавни кредитни гаранции за „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ на стойност над 1 мрлд. лв.

Ето част от дебатите:

Елена Димова, депутат от ГЕРБ-СДС: „Дори служебните кабинети не го е имало това да няма диалог между общините и правителство и премиер. Но вече се случи. Какво предлагаме ние – предлагаме 100 млн. целева субсидия за служителите в държавната администрация“.

Георги Свиленски, депутат от БСП: „Всички предложения за 100 – 200 млн. щом са за заплати, ще ги подкрепим. Но защо не го направихте 12 години. Управлявахте толкова време, а сега трябва да се вдигнат парите и на областни управи, всички искат да се вдигнат парите“.

Настимир Ананиев, депутат от „Продължаваме промяната“: „На чужд портфейл и 100 млн. са малко. Да, имате си мнозинство, ще си гласувате каквото сте решили. Въпросът е, че парите, за които говорите в регионалното министерство, те са там. Те са взети от АПИ и 418 млн. са отделени за проекти. Обърнете се към министър Караджов да ги разпредели по общините“.

Тошко Йорданов, председател на ПГ „Има такъв народ“: „Настимир Ананиев излъга доста грозно. И може да дойде министърът да обясни. Аз говорих с него. Тези 400 млн. са извадени от бюджета и пратени предварително в АПИ. Аз бях на срещата, когато Асен Василев му каза, че ще ги възстанови. И сега Караджов ще бъде принуден да ги вземе обратно тези пари, защото така застрашава републиканска пътна мрежа. Така че може да извикате министъра да обясни, защото г-н Ананиев не само не разбира, но и казва неверни неща“.

Гроздан Караджов, министър на регионалното развитие в оставка: „Липсата на актуализация специално за общинските обекти ще направи абсолютно невъзможно класирането и определянето на проекти, които да бъдат финансирани“.

Байрям Байрям, депутат от ДПС: „Когато погледнем надясно МС няма никой. Вицепремиерът е най-редно да е тук, но той не е. Защото най-вероятно предложенията на МС не бяха приети“.

Делян Добрев, депутат от ГЕРБ-СДС: „Взимам думата, за да обясня за 25-те стотинки компенсация и защо те няма да свършат работа. По това, което предлагате, пенсионерите ще получат 6 лв., работещите 12 лв. на месец, а богатите, които нямат нужда, ще получат 100 лева. Вашето предложение трябваше да бъде таргетирано“.

Александра Кокорчева, депутат от „Продължаваме промяната“: „Тази мярка от 25 стотинки на литър се предвижда само за по-евтини горива, това е начин да се сегментира. Така че тази спекулация трябва да се прекрати“.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Прогноза за времето 21 януари 2022

Дани Тренчева

ЕК прогнозира ръст на БВП на България от 3,8%

Дани Тренчева

КТ „Подкрепа“ с прогноза за нов скок в цените

admin

Съдят приемен родител за три престъпления срещу настанено в дома му дете

admin

Радев: България очаква новото правителство с нетърпение и много надежди

Дани Тренчева

Черна статистика

admin

Leave a Comment