13.04.2024
България Политика

Румен Радев посрещна министър-председателят на австрийската федерална провинция Бургенланд

Дългосрочно партньорство в сферата на енергийната трансформация, по-ефективното използване на енергия от възобновяеми източници и прехода към климатична неутралност обсъдиха на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев и министър-председателят на австрийската федерална провинция Бургенланд Ханс-Петер Доскоцил, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На срещата бяха отчетени добрите отношения между България и Австрия в областта на икономиката и културата, и набелязани конкретни области за тяхното надграждане.

Участниците в разговора се обединиха около идеята, че енергийната трансформация не е индивидуално състезание, а обща кауза, за постигането на която трябва да се обединят усилия и експертиза.

Президентът Радев открои успешния опит на австрийската провинция Бургенланд в изграждането на съоръжения за добив на слънчева и вятърна енергия и посочи, че България може да го използва при постигане на общите европейски климатични цели, включително в изпълнението на дейностите, заложени в българския План за възстановяване и устойчивост. Държавният глава подчерта, че Зелената сделка изправя страната ни пред нови предизвикателства, в които сътрудничеството може да е особено полезно и да доведе до ползи за обществото и до добавена стойност за икономиката и на двете страни.

Обща беше позицията, че споделянето на добри практики между отделните страни в Европейския съюз и обменът на нови технологии в областта на зелената енергия са полезни за постигането на устойчиви решения в енергетиката във всяка от страните членки. Необходимостта от повишаването на енергийната сигурност и осигуряването на електроенергия на достъпна цена също беше сред темите на срещата, се посочва в съобщението.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Васил Велев: Членството на България в ОИСР означава постигнати стандарти

Дани Тренчева

Увеличават се областите в тъмночервената зона

Дани Тренчева

Удължиха срока на проверката за гражданството на Кирил Петков

Дани Тренчева

Илияна Йотова: Местната власт в момента е най-важната власт в страната

Черна статистика

admin

С единодушие депутатите създадоха временна комисия за меморандума с Gemcorp

admin

Leave a Comment