24.04.2024
България Политика

Румен Радев: На Балканите споделяме общи проблеми по отношение на пътната безопасност

Според президента Румен Радев е необходимо да се приеме интегриран подход по отношение на пътната безопасност. Президентът участва в Международната конференция „Визия Нула за Балканите“, организирана от Българската браншова асоциация „Пътна безопасност“, която е под негов патронаж.

Румен Радев посочи, че мобилността е в основата на всяка икономика, днес е и в основата на личностното развитие,  критерий е за общественото развитие. Тя обаче крие и рискове от тежки пътни произшествия и загуба на живот.

Ако погледнем западната част от картата на Европа и нашата на Балканите, може да се види, че гъстотата на пътната, железопътната мрежа, на летища и пристанища е почти правопропорционална на стандарта на живот, отбеляза президентът и добави, че трябва да се стремим да развиваме нашата пътна мрежа и транспортни способности.

На Балканите споделяме общи проблеми по отношение на пътната безопасност, която има пряко отражение и върху нашите здравни и социални системи, каза още Радев. Президентът посочи, че ефектът от пътнотранспортните произшествия се измерва и в проценти от БВП, когато се говори за икономически загуби. На Балканите имаме още по-сериозни проблеми, защото при нас проблемът е най-остър. Според статистиката България и Румъния са страните с най-висок брой жертви на глава от населението. В България сме четири пъти по-зле от Швеция, която първа възприе интегрирания подход към „Визия Нула“, посочи президентът и добави, че трябва да се търси общ подход за решаване на този проблем. Изходът е да си поставим много високо ниво на амбиция – „Визия Нула“, но и трябва да приемем интегриран подход – да гледаме на безопасността по пътищата като сложна система от системи и да работим с всяка една от тях, за да имаме положителен ефект, отбеляза Румен Радев.

Президентът открои два общи за страните от Балканите проблема, касаещи пътната безопасност, които ни отличават от другите страни в Европа – качеството на пътищата и на автомобилния парк. Нашата пътна мрежа е не само най-неразвита, но и най-зле поддържана. Автомобилният парк при нас е най-стар и също най-зле поддържан, отбеляза Радев. По думите му, илюзия е да мислим, че веднага ще можем да догоним другите, това ще отнеме дълго време, но за да постигнем сходни параметри по пътна безопасност, означава, че трябва да се работи по другите системи – проектиране на пътища, цялостна организацията на транспорта, планиране. Трябва да имаме много повече усилия, вложени в организацията на движението, в обучение, подготовка и квалификация, във внедряване на системи за наблюдение и контрол, в нови технологични решения, каза президентът.

Румен Радев отбеляза също важността на възпитанието за културата на движение по пътищата и залагането на такива модели на поведение още от най-ранна възраст. Образованието и възпитанието са ключът, поне на този момент, да имаме една по-висока безопасност на пътя, посочи Радев.

Президентът акцентира и на важността на спешната помощ като средство за овладяване на последствията при пътни инциденти. Той припомни, че спешната помощ по въздух, предложена и заложена в Плана за възстановяване и устойчивост от служебното правителство, е одобрена като проект, и изрази надежда в най-скоро време да започне неговата реализация.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Разследването за „Хемус”: Наблюдаващите прокурори са си направили самоотвод

Дани Тренчева

МОН предлага финансова подкрепа за над 1200 млади учени

Дани Тренчева

1716 са новозаразените у нас

Дани Тренчева

Василев: България очаква първите плащания от Плана за възстановяване лятото

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

От „Продължаваме Промяната“ искат извънредно заседание на НС в понеделник

Дани Тренчева

Leave a Comment