01.12.2022
България Икономика

Рисковете от приемането на еврото

В днешно време централните банки са изключително важни институции. Те са гарант за това банковият надзор да функционира и банковата стабилност да се пази. Цялата институция има важност по отношение на бъдещото приемане на еврото и инфлационната среда, която ще остане в следващите месеци. Това заяви в студиото на „Лице в лице“ по bTV бившият служебен министър по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Той допълни, че според него БНБ трябва да стане по-проактивна в комуникацията си с гражданите и бизнеса по примера на Европейската централна банка, а не да бъде толкова „затворена и консервативна“.

Пеканов разясни, че БНБ има водеща роля в това да защити и гражданите, когато дойде моментът да се преформатира валутата от лев в евро, когато влезем в Еврозоната.

Голяма част от българите не са убедени, че позитивите ще бъдат повече от негативите, когато приемем еврото. Ето защо трябва да обясним какви ще са рисковете и да се направи така, че тези рискове да не се материализират, коментира Пеканов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Основателите на Македонския културен клуб „Никола Вапцаров“ в Благоевград с петиция в ЕК срещу България

admin

Знаково дело, с което Гешев се хвали, отново катастрофира на старта

Училища и детски градини получават 15,4 млн. лв. за борба с епидемията

Дани Тренчева

Започва Коледният пост

Дани Тренчева

Сачева: Народът не иска да изчегърта ГЕРБ

Дани Тренчева

Изгоря популярното заведение „Лого“ в Перник

admin

Leave a Comment