13.07.2024
112 България

Рекордно количество незаконно пренасяна валута откриха на „Капитан Андреево“

Рекордно количество незаконно пренасяна валута е открито при три проверки на граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“. Това съобщи на брифинг в митническото бюро „Свиленград“ зам. районният прокурор на Хасково Мария Кирилова. И в трите случая става дума за пренасяне на евро в автобуси от Румъния през България за Турция, поясни тя.

Първият от поредицата случаи е от 20:30 ч. на 26 май. Тогава в автобус са намерени укрити девет пакета с около 162 хиляди евро. Половин час по-късно, отново в превозно средство с пасажери, са намерени около 120 хиляди евро, укрити във фабрични кухини. При третия случая – в 0:00 ч. на 28 май, отново в автобус са намерени 1 610 870 евро. Това е най-голямото количество откривана досега незаконно пренасяна валута на пункта за последните 10 години, коментира зам.-директорът на Териториалната дирекция „Митница-Бургас“ Стефан Марашев. По думите му, за разкриването на случая е бил използван контрол с рентген, при който са били установени места с по-висока плътност.

На въпрос на репортери какъв би могъл да бъде произходът на такива сериозни парични суми, Марашев отговори, че това трябва да е предмет на анализ на съответните служби. Той добави, че има тенденция контрабандата на парични суми да бъде пренасочвана от камиони към автобуси.

Мария Кирилова допълни, че и на тримата предполагаеми трафиканти – турски граждани, вече са повдигнати обвинения и им е наложено 72-часово задържане с прокурорско постановление. И тримата са направили самопризнания.

Според статистиката на митницата от началото на годината досега на „Капитан Андреево“ са осуетени 14 опита за пренос на недекларирана валута за над 9 млн. лева. Само за май случаите се осем.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Говорят здравните власти: Предвиждат ли се промени за зелените сертификати у нас

Дани Тренчева

Всички типове винетки с нови, намалени цени

admin

Хаджигенов и Бабикян заляха табелата на руското посолство с червена боя

admin

Първите ваксини за деца пристигат днес в България

Дани Тренчева

Към края на юли 1576 деца са настанени в 1359 приемни семейства

admin

При нови ограничения: Кабинетът с 10 мерки за помощ на бизнеса и гражданите

Дани Тренчева

Leave a Comment