21.02.2024
Covid-19 България

Проф. Радка Аргирова: Наближава следващият пик на коронавируса

Наближава следващият пик на коронавируса, който се очаква да бъде от началото до края на октомври, каза епидемиологът проф. Радка Аргирова в ефира на Нова телевизия. „Този пик няма да бъде висок, няма да бъде страшен – той ще бъде по-нисък, по-малък, но ще бъде по-продължителен като време“, посочи тя. Проф. Аргирова отбеляза, че няма данни да има съвсем нов вариант на COVID-19, поне засега.

Този период обаче съвпада и с началото на грипния сезон, затова ще трябва да се направи обща ваксинационна кампания – както за субвариантите на „Омикрон“, така и за грипната ваксина. „Ще трябва да възстановим една голяма част от ваксинационните центрове, които в момента са закрити, не само у нас. Трябва да обърнем особено специално внимание на децата“, отбеляза проф. Радка Аргирова.

Новите ваксини срещу подвариантите на COVID-19 са направени да стимулират вече съществуващ имунитет, коментира тя по повод информацията, че новите ваксини могат да се поставят само на вече ваксинирани срещу коронавируса.

Трябва да имаме предишен имунитет от ваксина, може да имаме една бустерна доза или две, може да имаме и само пълния курс на ваксинация, обясни проф. Аргирова. По думите й обаче трябва да са минали поне три месеца от последния бустер, за да може да се постави новата ваксина. Според нея в края на септември в България се очакват първите количества от ваксините срещу „Омикрон“.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Почитаме Св. свещеномъченици Ермолай, Ермип и Ермократ Никомидийски

admin

Откриха процедурата за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев

Черна статистика

admin

ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” бранят Борисов като един

26.12.2022г. – Събор на Пресвета Богородица

admin

724 са новите случаи на коронавирусна инфекция, доказани в България за последните 24 часа

Дани Тренчева

Leave a Comment