13.04.2024
Без категория България

Отбелязваме Международния ден на ромите

Днес е Международният ден на ромите. На 8 април ромите по цял свят отдават почит към своите жертви през Втората световна война. Денят е обявен като ден на ромите през 1990 г., по време на 4-тия Световен ромски конгрес на Международната организация „Романо юнион“, в чест на първата значима международна среща на представители на ромския етнос – Първият Ромски конгрес, проведен на 8 април 1971 г. в Лондон.

По предложение на Международната организация „Романо юнион“ през 1992 година, ООН и Европейският съюз обявяват 8 април за Международен ден на ромите. На конгреса са приети ромски химн и знаме.

Химнът е популярната и в България песен „Джелем, джелем“. Знамето на организацията е червено колело с 16 спици върху полета в синьо и зелено. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало „чакра“. То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

3787 случая на шофиране над ограничението за два дни в София

admin

Ограничения в движението по АМ „Струма“

Дани Тренчева

Непълнолетен е задържан за стрелбата по автобус в Пловдив

Дани Тренчева

МОН започва прием на заявления от бежанци за записване в училище

Дани Тренчева

Украинският посланик у нас: Атаките срещу Киев са планирани преди взрива на Кримския мост

admin

Пожар горя в психиатричната болница в Курило

Дани Тренчева

Leave a Comment