25.07.2024
Без категория България

Отбелязваме Международния ден на ромите

Днес е Международният ден на ромите. На 8 април ромите по цял свят отдават почит към своите жертви през Втората световна война. Денят е обявен като ден на ромите през 1990 г., по време на 4-тия Световен ромски конгрес на Международната организация „Романо юнион“, в чест на първата значима международна среща на представители на ромския етнос – Първият Ромски конгрес, проведен на 8 април 1971 г. в Лондон.

По предложение на Международната организация „Романо юнион“ през 1992 година, ООН и Европейският съюз обявяват 8 април за Международен ден на ромите. На конгреса са приети ромски химн и знаме.

Химнът е популярната и в България песен „Джелем, джелем“. Знамето на организацията е червено колело с 16 спици върху полета в синьо и зелено. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало „чакра“. То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Радев: Обществото ни доказа, че е достатъчно силно да се противопостави на корупцията

Дани Тренчева

Стартира мярката „Младежка заетост+“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“

admin

Снеговалеж затвори част от проходите

Дани Тренчева

Почитаме паметта на Св. великомъченица Анастасия

admin

2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата на България

Президентството разпространи позиция на Радев за Крим

Дани Тренчева

Leave a Comment