24.04.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Огромен интерес към програмите, финансиращи мерки за енергийна ефективност в Благоевград

Огромен интерес към програмите, финансиращи мерки за енергийна ефективност, отчетоха на първата разяснителна среща експертите от областния информационен център в Благоевград.

Възможностите за поставяне на соларни панели за топла вода и на фотоволтаични системи за производство на електроенергия за собствени нужди се очертават като безспорен хит сред домакинствата.

Три са новите програми, в които има предвидени дейности за енергийна ефективност. Внушителен е и финансовият ресурс – близо 2,8 млрд. лева. Най-много са средствата за саниране на публични държавни и общински сгради, жилищни блокове и еднофамилни жилища, както и производствени сгради на малкия и среден бизнес, предаде БНР.

50 общини в страната ще разчитат предимно на програмите „Развитие на регионите“ и „Околна среда“, а по Националния план за възстановяване и устойчивост ще кандидатстват собствениците на жилищни имоти.

На фона на растящите цени на електроенергията и разходите за отопление най- атрактивни се оказаха мерките за производство на възобновяема енергия и топла вода. И макар че програмите още не са стартирали, залата на областния информационен център за първи път от години насам се оказа тясна, призна експертът Елена Михова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Допълнителни противоепидемични мерки в община Гоце Делчев

Дани Тренчева

Дърво на семейството „разцъфна“ в Центъра от семеен тип в село Брежани

Дани Тренчева

Влак блъсна млад мъж край Кресна

Пол Белогур: Станислав Манолев президент

Задържаха 33-годишен мъж за притежание на наркотици

Дани Тренчева

ОбС – Разлог не прие избрания за болничен управител Янко Кочев, обявяват нов конкурс

admin

Leave a Comment