21.02.2024
Банско Благоевград Пулсът на Югозапада

Отбелязваме 110 години от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония

Благоевград и Банско честват днес 110 години от освобождението си от Османско иго.

На 5 октомври, 1912 година , още в първия ден на Балканската война, с настъпването на Седма Рилска дивизия към Пиринска Македония, в Горна Джумая е обявена свободата. Преди това четата на войводата Ичко Бойчев успява да спре османските войски в района на Кресненското дефиле.

След като разбират, че българската армия напредва и към другите селища, в Банско се вдигат на борба и превземат конака. Войводата Пейо Яворов произнася в двора на църквата „Света Троица“ паметните слова:„Братя, хвърляйте фесовете! От днес сте вече свободни българи!“.

Тържествата в Благоевград и Банско ще започнат с панихида в памет на загиналите за освобождението на Македония и присъединяването им към Майка България. Венци и цветя ще бъдат поднесени на всички паметни места, а в празничната програма са включени концерти и тематични спектакли, както и тържествена проверка-заря .

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Маруся Филатова: В плана ни за интегрирано развитие ще бъде дефинира нова визия, стратегическите цели и приоритетите за развитието на община Симитли в периода 2021 – 2027 г.

Дани Тренчева

Двама младежи с опасност за живота при катастрофа в Благоевград

admin

Община Сандански изгради детска площадка в двора на МБАЛ „Югозападна болница“

admin

Районна прокуратура-Благоевград предаде на съд обвиняем за купуване на гласове

Дани Тренчева

Адреналин на макс в Община Симитли

admin

Благоевградска фирма осъди община Благоевград за 1,4 млн. лева

admin

Leave a Comment