25.04.2024
Без категория България

Нова опасна мода сред децата

Нова опасна мода сред децата. След забраната на така наречените „весели балони“, пълни с райски газ, тийнейджърите вече си купуват никотинови пакетчета, които приличат на бонбони. Проверка показва, че забраната за продажба на никотинови изделия на непълнолетни не навсякъде се спазва, предава Нова тв.

Никотиновите пакетчета са познати като „снус“. Кутията прилича на такава с дъвки. Заради съдържанието на никотин е забранена за продажба и употреба от непълнолетни.

С разрешение от родителите на 14-годишно подставено лице си купува, дори без въпроса – на колко е години? „Продадоха ми без проблем. Казаха ми да си избера”, споделя момичето.

Разказва, че „снуските”, както никотиновото изделие е известно сред тийнейджърите, са нова мода и няма ученик, който да не знае за тях. „Виждала съм доста хора да вземат. Има някои, които са по-силни, има някои, които са по-леки. Може да ти стане лошо, а може и да не ти повлияе по никакъв начин. Зависи колко силна е и дали си пушач, или не”.

Пакетчетата се поставят между горната устна и зъбите. Причината е, че така никотинът се приема по-бързо от организма, а по-голямо количество може да доведе не само до прилошаване, казва кардиологът д-р Прокопова.

„Детската лигавица още по-бързо всмуква веществата. Това може да стане бързо и едно дете, което до този момент не е приемало никотин, включително може да изпита гадене,прилошаване. Да се стигне до повръщане, до припадък”, твърди  д-р Рада Прокопова, началник, отделение по кардиология УМБАЛ „Св. Анна“.

Може да се наложи и лекарска помощ, ако пакетчето се спука в устата не само на дете, а и на възрастен. „Това ще доведе до огромно количество никотин в кръвта, което може и да бъде изключително опасно”, посочва д-р Прокопова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

ФИФА и УЕФА са категорични – Борислав Михайлов е президент на БФС

Петър Петров

За месец двама български прокурори напускат Европейската прокуратура

admin

102 сигнала за взривни устройства в училища в пет области са получени до момента

admin

49 нови случая на COVID-19 у нас

Прокуратурата привиква Кирил Петков на разпит заради ареста на Борисов

Църквата почита днес Св. преподобна Ксения Римлянка

admin

Leave a Comment