09.02.2023
Без категория България

Нова опасна мода сред децата

Нова опасна мода сред децата. След забраната на така наречените „весели балони“, пълни с райски газ, тийнейджърите вече си купуват никотинови пакетчета, които приличат на бонбони. Проверка показва, че забраната за продажба на никотинови изделия на непълнолетни не навсякъде се спазва, предава Нова тв.

Никотиновите пакетчета са познати като „снус“. Кутията прилича на такава с дъвки. Заради съдържанието на никотин е забранена за продажба и употреба от непълнолетни.

С разрешение от родителите на 14-годишно подставено лице си купува, дори без въпроса – на колко е години? „Продадоха ми без проблем. Казаха ми да си избера”, споделя момичето.

Разказва, че „снуските”, както никотиновото изделие е известно сред тийнейджърите, са нова мода и няма ученик, който да не знае за тях. „Виждала съм доста хора да вземат. Има някои, които са по-силни, има някои, които са по-леки. Може да ти стане лошо, а може и да не ти повлияе по никакъв начин. Зависи колко силна е и дали си пушач, или не”.

Пакетчетата се поставят между горната устна и зъбите. Причината е, че така никотинът се приема по-бързо от организма, а по-голямо количество може да доведе не само до прилошаване, казва кардиологът д-р Прокопова.

„Детската лигавица още по-бързо всмуква веществата. Това може да стане бързо и едно дете, което до този момент не е приемало никотин, включително може да изпита гадене,прилошаване. Да се стигне до повръщане, до припадък”, твърди  д-р Рада Прокопова, началник, отделение по кардиология УМБАЛ „Св. Анна“.

Може да се наложи и лекарска помощ, ако пакетчето се спука в устата не само на дете, а и на възрастен. „Това ще доведе до огромно количество никотин в кръвта, което може и да бъде изключително опасно”, посочва д-р Прокопова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Прокуратурата проверява използван ли е софтуер за незаконно подслушване в държавни структури

Дани Тренчева

Родители на карантинирани ученици до 12 г. в София да имат право на болничен

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

„Булгаргаз“ поиска ново поскъпване на природния газ с 32% от ноември

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Министърът на вътрешните работи връчи наградата “Полицай на годината”

admin

Leave a Comment