13.07.2024
Без категория България Политика

Борисов приветства декларацията на „Демократична България“

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов приветства декларацията на „Демократична България“, в която се обявяват категорично против връщането на „Газпром“ в България.  По време на пресконференция в централата на партията Борисов припомни, че той още на 31 юли е заявил, че ще управляват само с партии, които са за сто процента диверсификация на доставките от „Газпром“.

Радваме се, че ни подкрепят за „Газпром“, призоваваме да напишат и за „Лукойл“ в своята декларация, каза Борисов. Той попита, защо от ДБ са спрели да говорят срещу „Лукойл“.

Борисов коментира, че и от „Газпром“, и от „Лукойл“ българите губят по 20 млн. лв. на ден. Затова аз декларативно се обръщам към колегите от другите партии, да приемем проектозакон по време на предизборната кампания, а като влезем в парламента да го гласуваме, за сто процента диверсификация от „Газпром“, предложи Борисов.

Той посочи, че това ще е първият проектозакон в парламента и предлагат конкретни действия. Борисов заподозря умисъл в действията на бившия премиер Кирил Петков по темата с танкерите американски газ.  Той цитира думи на  Петков от 10 август т.г. пред bTV, че не са искали да подпишат договорите за доставка на американски газ, защото искали да дадат шанс на следващия кабинет да направи оценка.

„Чакайте, нали довчера говорихте, че служебния кабинет трябва да прави само избори, нали до вчера обяснявахте, че не трябва да прави назначения, не трябва да прави нищо, освен честни избори, вие им оставяте най-важното нещо за държавата в момента да го правят те“, отбеляза Борисов и попита къде е решението на Министерския съвет, с което се резервират слотове за доставка на втечнен газ.

По думите му липсата на подобно решение е доказателство, че действията им са умишлени. Аз се надявам министър Демерджиев да разпореди на своите служби, след чадъра от Бойко Рашков, да разследват умисъла, по който държавата беше въведена в този капан, каза Борисов.

Според него Кирил Петков и Асен Василев обслужват интересите на „Газпром“. Защо работят за „Газпром“, попита Борисов и отговори: „защото цената, която е по нашия договор е ниска, а през посредниците на Кирил и Асен е висока“. Така „Газпром“ печели два пъти – веднъж от цената и второ през посредниците, коментира Борисов.

Цената на газа, която ние оставихме през май 2021 г. е 37,71 лв., на базата на дългосрочни договори, проведени заедно с Европейската комисия и намалили с 50 процента цената по тях. През август 2020 г. беше 18,61 лв. След „Промяната“ цената на газа за август 2022 г. е 298,20 лева. И не ми говорете, че така е навън. Ние имахме до 31 декември договор, коментира Бойко Борисов.

Според Радомир Чолаков лице, назначено на длъжност министър-председател, министър, директор на държавна агенция, не може да действа непредпазливо и самонадеяно, то може да действа само в условия на умисъл, при които е съзнавал общественоопасния характер на това, което върши, предвиждал е общественоопасните последици и е допускал, че те може да настъпят.

Освен това има и самопризнание, заяви на свой ред Бойко Борисов, като визира думи на Кирил Петков „не искахме да ги подпишем“.

Само, че това към днешна дата се измерва със стотици милиони, допълни Борисов, според когото това са състави на престъпления. Той апелира служебният кабинет, незабавно да вземе решение да резервират слотове в Гърция и Турция поне за милиард и половина куб. метра газ.

Бойко Борисов предложи и да се направи търг на входа на „Балкански поток“ за доставка на газ. По думите му това трябва да го правят знаещи и можещи хора незабавно.

Борисов коментира и подадената от „Демократична България“ жалба в ЦИК за организацията на машинното гласуване. „Браво Христо! Ние от две години ви казваме, какви измами правят с машините“, коментира Борисов и изрази готовност за подкрепа на жалбата. Той настоя, освен за сто процента диверсификация на доставките от „Газпром“, евроатлантическите партии да приемат и документ, общ заедно с ГЕРБ-СДС, и по отношение на самолетите F-16, както и за стопроцентовата диверсификация на доставките и на ядреното гориво.

Лидерът на ГЕРБ обяви, че над половината от младежката организация на ГЕРБ са на избираеми места в листите. И този път сме направили сплав между знаещи, можещи и красиви, каза той, след което призна, че единственият проблем бил слоганът на партията за предизборната кампания, той още не бил измислен.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

НАП: 2,3 млрд. лева повече са събрани спрямо 2020 година

Дани Тренчева

Сачева: Народът не иска да изчегърта ГЕРБ

Дани Тренчева

1463 са новите случаи на Covid-19 у нас

Дани Тренчева

Протест на близки, приятели и роднини на убития Димитър Малинов от Цалапица

admin

Благоевградският общински съветник Иван Станчев е назначен за главен експерт в ИАРА

admin

Десислава Атанасова: 47-ото Народно събрание няма да има дълъг живот

Дани Тренчева

Leave a Comment