22.04.2024
България Политика

Надежда Йорданова подписа допълнителен протокол за борба с киберпрестъпността

Министър Надежда Йорданова подписа Допълнителния протокол към Конвенцията за престъпления в кибернетичното пространство на Съвета на Европа по време на Международна конференция в Страсбург днес, съобщиха от правосъдното министерство.

„Подобряването на трансграничния достъп до електронни доказателства е въпрос от голямо значение за наказателното производство. Повече от 80% от всички наказателни производства изискват събиране на електронни доказателства. В значителен брой случаи такива данни са необходими, за да помогнат правоприлагащите и съдебните органи да доведат усилията си до успешен резултат“, заяви министър Йорданова пред международния форум днес.

Според статистическите данни повече от половината от всички разследвания се нуждаят от трансграничен достъп до електронни доказателства. Интернет създаде условия за избягване от правосъдието, коментира Йорданова.

Една трета от държавите, ратифицирали Конвенцията, са от всички континенти, не само от Европа. Протоколът цели подобряване на сътрудничеството между съдебните органи във връзка със събирането и достъпа до електронни доказателства за целите на наказателния процес и създава по-голяма правна сигурност по отношение на условията, при които доставчиците на услуги могат да отговарят на непосредствени искания за предоставяне на данни. Прякото сътрудничество с доставчиците на услуги се изразява в два типа мерки: предоставяне на информация за регистрация на име на домейн и на данни за абонати на услуги.

По рано днес министър Йорданова подписа и Протокол за заплащане на доброволни вноски от страна на България в полза на Венецианската комисия и Европейския съд по правата на човека.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

1 920 нови случая на коронавирусна инфекция са потвърдени у нас през изминалите 24 часа

Дани Тренчева

Разследването за „Хемус”: Наблюдаващите прокурори са си направили самоотвод

Дани Тренчева

Днес отбелязваме Деня на здравния работник

admin

Прогноза за времето

admin

АПИ за състоянието на пътищата в страната

admin

Министър Кацаров: Броят на трансплантациите може да се удвои

Дани Тренчева

Leave a Comment