28.03.2024
България

Започва нов прием на документи по мярката 60/40

От днес, 12 октомври, Агенцията по заетостта стартира нова процедура по мярката, придобила популярност като 60/40. В нея могат да се включат работодатели, които търсят подкрепа за запазване заетостта на наетия си персонал през периода август – декември 2021 г. Тази възможност се предоставя с Постановление на МС № 322 от 07.10.2021 г., изменящо вече добре познатото Постановление № 151/2020 г., което чрез нов дизайн надгражда стартиралата още през месец март миналата година антикризисна мярка за подкрепа на заетостта.

Редът и условията за получаване на подкрепа през периода август – декември 2021 г. са аналогични на тези, които се прилагаха за предходните месеци юни и юли. Мярката продължава да подкрепя запазването на заетостта в предприятия, осъществяващи икономическа дейност в посочените в ПМС 151/2020 г. сектори, чиито средномесечни приходи от продажби през 2020 г. са намалели в сравнение с 2019 г.

Регламентираната подкрепа за новия етап също се запазва в размер на 60% от дохода и осигурителните вноски на всяко заето лице в предприятия, чиито приходи от продажби са намалели с не по-малко от 40 на сто през месеца, за който се предоставя подкрепата спрямо същия месец от 2019 г. Както и преди, финансова подкрепа в размер на 50% ще продължи да се предоставя за работещите в предприятия, чиито приходи от продажби през сравняваните периоди са намалели с не по-малко от 30 на сто. За учредените след 1 август 2019 г. спадът на приходите за месеца, за който кандидатстват, ще се определя спрямо средномесечните приходи за 2020 г. Размерът на предоставяните средства за всеки работник или служител вече ще се определя на база осигурителния му доход за месец юли 2021 г.

Средствата и по настоящия дизайн на мярката ще се изплащат месечно, като за подкрепа за месеците август и септември подаването на документите ще бъде допустимо само в рамките на месец октомври т.г., а за работилите през октомври 2021 г. документи ще се приемат само в рамките на месец ноември. На този етап ПМС 322/2021 г. регламентира кандидатстването за месец ноември да бъде възможно до 10 декември 2021 г. Постановлението предвижда възможност и за промяна в случай на удължаване на срока на действие на раздел 3.10 от Временната рамка на ЕС за подкрепа на икономиката в условията на COVID-19, който понастоящем е 31 декември 2021 г. Работодателите, които желаят да получат подкрепа за два или повече месеци от периода август – декември, могат да кандидатстват последователно, ползвайки едни и същи формуляри и образци на документи за съответните месеци, в които отговарят на условията по ПМС 151/2020, изм. с ПМС 322/07.10.2021 г. 

И при този етап на мярката 60/40 заявлението и документите за изплащане на средства по реда на Постановлението се подават в Дирекция „Бюро по труда”, обслужваща територията по мястото на работа на работниците и служителите, независимо от начина на подаването им. Заявления и придружаващите ги документи могат да се подават по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване /ССЕВ/, да се изпращат чрез лицензиран пощенски оператор, както и да се представят на място в съответното бюро по труда, при задължително и стриктно спазване на всички противоепидемични мерки.

На електронния сайт на Агенцията по заетостта, в рубриката „Финансови стимули за запазване на заетостта” вече са публикувани материали за информация за работодателите, процедурата за кандидатстване, съдържаща условията, изискванията, реда и начина за кандидатстване, образци на заявление и приложения към него и други помощни материали.

Related posts

Зъболекарите настояват за увеличаване на бюджета за дентална помощ с над 20 млн. лева

Дани Тренчева

Депутатите обсъждат четири предложения за увеличаване на минималната заплата

admin

АПИ за състоянието на пътищата в страната

admin

Църквата почита днес Св. преподобна Ксения Римлянка

admin

Задържаха доведения брат на Георги Семерджиев

admin

Сийка Милева: Демерджиев явно знае заключенията от експертизите, преди да са готови

admin

Leave a Comment