21.07.2024
България Политика

Надежда Йорданова: Коалицията е трудна, но трябва да се подходи със смирение’

Правителството ще продължи да действа с пълна скорост, докато парламентът не реши друго. Така министърът на правосъдието Надежда Йорданова коментира актуалната политическа ситуация в страната.

,,Имам ясна програма до края на годината. Коалицията е трудна. Но нови избори са по-лош вариант. Трябва да се подходи със смирение“, коментира Йорданова.

Тя посочи, че министерството има някои бележки по внесените от „Продължаваме промяната“ текстове по закона за борба с корупцията и правомощията на ресорната комисия. Част от корекциите са взети предвид.

Според Йорданова по-важно е първо да бъдат приети текстовете, касаещи структурата на комисията и след това да се премине към правила за избор на председател.

Една от идеите в законопроекта е възможността отказите на прокуратурата да образува разследване да бъдат обжалвани от новата комисия за борба с корупцията директно пред съда. Според Йорданова това трябва да стане в синхрон с решението на съда по правата на човека в Страсбург по делото „Колеви срещу България“, в което има препоръки по тази насока.

Колкото до идеята инспекторите в новата комисия да имат разследващи правомощия, Йорданова посочи, че това не е новост. Според нея са нужни повече гаранции при упражняване на тези функции.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Повече гишета за обслужване на обновения Терминал 2

admin

Тримата сирийци премазали полицейския патрул в Бургас се признаха за виновни

admin

КЕВР обсъди с ЕРП-тата мярката срещу високите цени на тока

Дани Тренчева

Моряците от кораба „Царевна“ се прибраха в България

МФ ще обжалва отказа за образуване на наказателно производство за нарушения в АПИ

Дани Тренчева

„Продължаваме промяната“ и „Възраждане“ отказаха срещи с кандидата за премиер на ГЕРБ Николай Габровски

admin

Leave a Comment