30.11.2022
България Политика

Надежда Йорданова: Коалицията е трудна, но трябва да се подходи със смирение’

Правителството ще продължи да действа с пълна скорост, докато парламентът не реши друго. Така министърът на правосъдието Надежда Йорданова коментира актуалната политическа ситуация в страната.

,,Имам ясна програма до края на годината. Коалицията е трудна. Но нови избори са по-лош вариант. Трябва да се подходи със смирение“, коментира Йорданова.

Тя посочи, че министерството има някои бележки по внесените от „Продължаваме промяната“ текстове по закона за борба с корупцията и правомощията на ресорната комисия. Част от корекциите са взети предвид.

Според Йорданова по-важно е първо да бъдат приети текстовете, касаещи структурата на комисията и след това да се премине към правила за избор на председател.

Една от идеите в законопроекта е възможността отказите на прокуратурата да образува разследване да бъдат обжалвани от новата комисия за борба с корупцията директно пред съда. Според Йорданова това трябва да стане в синхрон с решението на съда по правата на човека в Страсбург по делото „Колеви срещу България“, в което има препоръки по тази насока.

Колкото до идеята инспекторите в новата комисия да имат разследващи правомощия, Йорданова посочи, че това не е новост. Според нея са нужни повече гаранции при упражняване на тези функции.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Почитаме големият празник Възнесение Господне, Спасовден

Правителството отпусна 18 милиона лева за български кинопродукции

Дани Тренчева

Увеличават се обажданията на телефонната линия за психологическа подкрепа на МОН

Дани Тренчева

1 235 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в България през последното денонощие

Дани Тренчева

Прокуратурата възложи проверка на базата в Бояна

Дани Тренчева

Здравният министър: Пречупихме вълната, която е най-тежката от досегашните

Дани Тренчева

Leave a Comment