15.06.2024
Без категория Благоевград Пулсът на Югозапада

Кметските кучета на Благоевград

Камбитовия, Томовия и Илковия Шаро

Нападенията от бездомни кучета в Благоевград станаха ежедневие и вече дори никой не пише за тях. Благоевградчани свикнаха с това и единственото, което им остана е да се съобразяват и избягват териториите, които глутниците пазят. 

Проблемът с бездомните животни се задълбочава все повече и въпреки това все още не може да се намери адекватно решение. Вече много години се търси начин за разрешаването на проблема с уличните кучета, но до момента без никакъв успех. Може би ще бъде и трудно да се стигне до консенсус, понеже от една страна винаги ще бъдат организациите, които смятат, че популацията на кучетата не трябва да бъде ограничавана чрез избиване и ограничаване на свободното им придвижване, а от друга страна ще са онези граждани, които предпочитат по-радикални мерки cрещy бездомните животни, за да се чувстват по-спокойни за себе си и за децата си. Съпротивата на Организациите защитаващи правата на кучетата не е само към потърпевшите от набезите им, а и към институциите. Организации и институции, като че напук не само, че не си помагат, а и си пречат. И двете страни хвърлят повече сили и енергия в стремежа си да се очернят една друга, отколкото за решаването на проблема. 

През годините процесът по овладяване популацията на бездомните кучета в Благоевград мина през десетки наредби, правилници, комисии и съвети, които пренаписваха едни и същи причини и мерки срещу процеса, но без резултат. 

В момента на територията на Община Благоевград с проблема е натоварен Съвет за сътрудничество към Община Благоевград, където местната власт, представители на съдебната система, контролните органи, ветеринарните лекари, неправителствените организации и обществеността заедно ще решават изхода от поредната криза. Съветът бе създаден през месец май 2021 година от предишното ръководство и единственото, което благоевградчани разбраха за работата му е апела за набиране на доброволци за преброяването на домашните кучета. Община Благоевград в лицето на кмета Илко Стоянов пък обеща нов приют до края на месец септември/2021г./, но два месеца по-късно удължи срокът за изпълнението му с още два месеца- до края на годината/2021г./. Малко преди края на една поредна нова година, приют още няма, а за проблема се заговори пак чрез противопоставяне. Кмета Стоянов обвини собственик на частен приют, че е основен виновник за наличието на бездомничета по благоевградските улици. 

Общинската управа организира и акция срещу Бойко Гренцке, досущ като тези с гръмките имена.

Изпрати и специализирания си отряд в лицето на Общински инспекторат, които притиснаха в ъгъла 40 килограмовия младеж, премериха ръчно скованите колибки за кучета и събраха безспорни доказателства срещу “престъпната” му дейност.

След като “престъпникът” беше неутрализиран от шумната акция не последва нищо освен няколко обвинения, които си размениха двете страни в местни медии. Кметът към Гренцке, че изхвърля кучета на територията на града и е повишил стандарта си на живот и Гренцке към кмета, че взема наркотици. 

Разбира се всичко това беше отразено на хакнатата страница на Община Благоевград, до която достъп според думите на кмета Стоянов общинарите нямат. 

Година след неспазването на поредното обещание за нов приют за безстопанствените кучета се говори само в социалните мрежи. Там доброволците, които са единствените, които полагат някакви грижи за животните дискутират проблема и сами се опитват да търсят решения. От там от години доброволците алармират и за нередностите, които се случват в общинския приют, нередности, на които Бойко Гренцке може би е станал свидетел, докато е бил на работа там. Може би Гренцке знае нещо, което не трябва да знае. Въпросителните са много, отговори липсват, отговорни също – освен Бойко Гренцке разбира се. И след многото обвинения и малкото виновни, докато чакат Съветът и кметът да се справят с нелеката задача по овладяването популацията на безстопанствените кучета, на благоевградчани им остава само да се въоръжат с пръчка, бастун, чадър или кучегон за да могат свободно да се предвижват по благоевградските улици. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Хиляди пяха и се веселиха на празника на Община Симитли

admin

Традициите и обичаите, свързани с Андреевден „оживяха“ в група „Звездички“ на филиал Ян Бибиян към ДГ „Радост“ – гр. Симитли

Дани Тренчева

48 семейства с новородени деца получиха еднократна помощ в Благоевград

admin

Община Симитли почете героите от Орловец

admin

Специализирана полицейска операция на територията на област Благоевград

admin

Благоевград се обединява в помощ на Красимир Божурски

Дани Тренчева

Leave a Comment