23.07.2024
България Политика

Иван Демерджиев за наводнението в Пловдивско

Ще бъде направена проверка на място за извършената сеч и дейности в горите в този район, както и да се установи има ли допуснати нарушения, включително дали евентуално допуснатите нарушения имат връзка и отношение към случилото се бедствие. Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев във връзка с наводнението в Пловдивско.

Демерджиев обяви, че проверката ще започне още утре, а в нея ще участват представители на полицията, прокуратурата, земеделското министерство, както и на местната власт и медиите.

„Днес, по искане на кмета на община Карлово, Министерският съвет прие решение, по силата на което освободи минерална вода в поисканите количества и консервирани храни за бедстващото население на територията на общината. Тези помощи още днес ще бъдат доставени на гражданите, които се нуждаят от тях“, посочи той.

„На 15 септември от 14:00 часа предстои заседание на Комисията по бедствия и аварии, на която аз съм председател. Задачата на комисията ще бъде да разгледа исканията, които до този момент ще постъпят, включително на трите общини, за да може своевременно да отговорим на тях и да започнат необходимите работи“, допълни още Иван Демерджиев.

По думите му страната ни може да се възползва и от европейска помощ, активирайки Европейския механизъм за гражданска защита при бедствия, но в момента се действа в условията на неотложност. „Колегите, които имат отношение към този въпрос акцентираха, че има такава възможност и ще се възползваме от нея незабавно“, каза Демерджиев.

Той припомни, че държавата има различни механизми за подпомагане на пострадалите от наводнението, както и за възстановяване на инфраструктурата в населените места. Комисията по бедствия и аварии има 35 млн. лева налични средства, които могат да послужат за това, допълни още служебният министър на вътрешните работи.

По покана на министър-председателя Гълъб Донев в заседанието на служебното правителство участваха областният управител на област Пловдив Ангел Стоев, кметът на Карлово Емил Кабаиванов, кметът на село Калояново Виктория Михайлова и кметът на община Марица Димитър Иванов. Те запознаха правителството с обобщена информация за нанесените от бедствието щети и ще представят нуждите на региона от подкрепа от страна на държавата.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

СЕМ осъди сайтове за публикуването на кадри със смъртта на Денис Теофиков, сезира ГДБОП

Дани Тренчева

Прокурорите у нас не могат да издават Европейска заповед за разследване за събиране на трафични данни

Дани Тренчева

Преговорите за правителство ще започнат във вторник

Дани Тренчева

Експерти: България е част от глобална схема за дезинформация

Дани Тренчева

КЕВР предлага по-висока цена на газа

Дани Тренчева

702 наблюдатели са регистрирани за изборите

Дани Тренчева

Leave a Comment