16.08.2022
Политика Свят

Гласовете от Турция са 10 към 1 в полза на Герджиков

Макар че изгуби вота в България, Анастас Герджиков категорично го печели в Турция. Той получава 22 383 гласа или 92.33 процента от всички гласове от югоизточната ни съседка. Това е десетократно повече в сравнение с резултата на Румен Радев, който е събрал подкрепата на 1860 избиратели (7.67 процента).

Такива са данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) към 6 часа на 22 ноември при обработени 96.80 на сто от секционните протоколи. Тези резултати опровергават твърдението, което направи ректорът на СУ в първото си изявление след изборите – че гласовете от съседната държава са равномерно разпределени между него и Радев.

Засега изглежда, че избирателната активност в Турция за балотажа е почти тройно по-ниска, отколкото на първия кръг, който се провеждаше заедно с парламентарните избори. Тогава от там дойдоха почти 90 000 гласа.

Между двата тура ДПС, което има решаващо влияние върху избирателите в югоизточния ни съсед, отказа да назове публично предпочитан от него кандидат-президент на балотажа. Поддръжниците му обаче изглежда добре са се ориентирали в настроенията на ръководството на партията, което воюва с Радев още от протестите миналата година, и масово са застанали зад Герджиков.

В изборната нощ изглеждаше, че вотът от Турция прави Герджиков победител в гласуването в чужбина. Това обаче напълно се промени с напредването при обработката на резултатите. Радев излиза първи с 84 653 гласа (66.66 процента от всички гласове извън страната). Той събира над 80 процента от гласовете в страните с големи български общности – като Великобритания, Германия и Испания.

Герджиков взима общо 40 132 гласа (31.60 процента). От тях, както се вижда, огромната част идва от съседите.

В другият бастион на ДПС извън страната – Молдова, ректорът на СУ претърпява пълно поражение. Радев събира 95.19 процента (376 гласа). А Герджиков – само 4.81 на сто (19 гласа).

Източник: Сега

Related posts

Бойко Борисов: Страната катастрофира тежко

admin

НС даде зелена светлина на МС да одобри френското предложение за РМС

“Демократична България” предлага мерки за депутинизация на страната

Депутатите обсъждат идеята за Временна комисия за промени в Конституцията

Дани Тренчева

И Асен Василев бил с офшорна фирма, но преди да стане министър

Дани Тренчева

Кирил Петков на разпит в прокуратурата

Leave a Comment