16.06.2024
България Политика

Депутати коментират предложение за изслушване на Володимир Зеленски в българския парламент

Депутати коментираха в кулоарите на парламента възможността за дистанционно изслушване на президента на Украйна Володимир Зеленски в българския парламент. Темата повдига въпроса и за възможността България да предостави военна помощ на Украйна, която вече месец води военен конфликт с Русия. Проектът на решение за изслушване на Зеленски бе внесено от депутатите от „Зелено движение“ (част от ПГ на „Демократична България“) – Владимир Панев и Зорница Стратиева.

Пред журналисти в парламента Панев аргументира искането с това, че има дезинформация по темата. „Чува се много сериозно путинската гледна точка“, каза той. Панев заяви, че се надява искането за изслушване на Зеленски да срещне подкрепа.

Не знаем дали президентът Зеленски ще поиска оръжия. Знаете, че управляващото мнозинство е доста разнородно, но ние трябва да сме наясно какви са основните нужди на Украйна в момента, каза Панев във връзка с евентуална военна помощ от страна на България за Украйна.

На въпрос дали би подкрепил изпращането на оръжие, Панев отговори: „Вероятно да, но ние искаме да чуем и украинската страна. Предложението на президента Радев за изпращане на бронежилетки и каски е една добра стъпка и инициатива“.

Елисавета Белобрадова коментира, че ПГ на „Демократична България“ (ДБ) стои зад искането за изслушване. Тя смята, че ще е полезно да се чуе отношението на украинския президент. По думите й неговото лично мнение „понякога може да е тежко за преглъщане“, давайки пример с изказване на Зеленски пред Бундестага. Белобрадова каза още, че изслушването може да даде тласък за по-широк дебат за помощта на България за Украйна.

Нейният колега от ДБ Ивайло Мирчев също подкрепя изслушването. Идеята е интересна, но въпросът е какво Народното събрание ще каже на г-н Зеленски, коментира той. „Много вероятно е България да остане последната страна членка на ЕС и НАТО, която не предоставя военна помощ на Украйна“, заяви той.

Милен Матеев от „Продължаваме Промяната“ заяви, че е разбрал от медиите за предложението за изслушване на Зеленски. Определи идеята като „приемлива“. „Ако е възможно да се осъществи, нямам нищо против да го изслушаме, ще бъде полезно“, каза той. Според Матеев на първо място депутатите може да чуят исканията към нашата държава от Зеленски. И ако има други искания, освен оказана вече морална и хуманитарна помощ, това да бъде обсъдено. Депутатът допуска дебат за изпращане на оръжия, като посочи, че има парламентарни групи, които настояват за такава подкрепа.

Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ подчерта, че България има ангажимент към НАТО и трябва да спазва договорите си в рамките на Алианса. Ако има друго искане освен хуманитарната помощ, то трябва да бъде прецизирано и обсъдено, смята депутатът.

„Ние сме съпричастни с Украйна, виждате какво се случва, какви грозни сцени наблюдаваме от вашите материали в новините. Ние сме с обща позиция по отношение на кризата в Украйна, така че няма нищо лошо г-н Зеленски да бъде изслушан“, каза Балабанов.

Александър Ненков заяви, че ПГ на ГЕРБ-СДС подкрепя искането за изслушване на Зеленски. Смятам, че е редно и е един сериозен жест за солидарност, посочи той. И добави, че ГЕРБ-СДС са за незабавно спиране на военните действия, защото последиците от конфликта ще са сериозни и дългосрочни. Едно такова изслушване няма да повлияе на хода на събитията, но по този начин ще покажем на украинския народ, че сме държава, която застава зад тях, каза още Ненков. Относно възможността за военна помощ, Ненков каза, че като член на НАТО България трябва да се съобразява с общността. По думите му ГЕРБ биха подкрепили искане за военна помощ, ако такова бъде внесено в Народното събрание.

Станислав Анастасов от ДПС коментира, че по-скоро става въпрос за обръщение на президента Зеленски. По думите му българският парламент е един последните, който ще направи това. Относно въоръжаването на Украйна, Йордан Цонев коментира, че това е работа на българското правителство. Като внесе такова искане, ще бъде обсъдено в парламента, посочи той.

Против изслушване на Зеленски се изказа лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който сравни искането с театрално представление. „Това е абсолютно несериозно и считам, че има само и единствено пропагандни ефекти – такива, каквито целят и всички подобни участия, театрални и кино ефекти във всички други парламенти“, каза той. И посочи, че не вижда с какво подобно изслушване ще допринесе за информационната среда. Костадинов смята, че в медийното пространство се показва само едната гледна точка в конфликта.

От ПГ на „БСП за България“ отказаха коментар по темата.

Related posts

Христо Иванов: Тайни договорки да вдигнем ветото за Северна Македония няма и не може да има

admin

Николай Денков: Системното място на НИМХ е към МОСВ

Дани Тренчева

ПСС: Лоши са условията за туризъм в планините днес

admin

Известен бизнесмен преби съпругата си

admin

ПСС: Добри са условията за туризъм в планините днес

admin

Пак провал със старта на делото срещу Митьо Очите

admin

Leave a Comment